Η Ευρώπη δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και η Ελλάδα υπόσχεται ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτή είναι η συμβιβαστική απόφαση στην οποία θα καταλήξουν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και με αυτή την πολιτική δέσμευση στο χέρι, η Christine Lagarde θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Ελληνικού Προγράμματος.
Μείωση των δανείων του δημοσίου τομέα (κρατών και κεντρικών τραπεζών) προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί επί του παρόντος στις Βρυξέλλες γιατί ουδείς γνωρίζει… πόσο πρέπει να είναι το «κούρεμα» αυτό ώστε να είναι διαχειρίσιμο και κατόπιν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε κούρεμα για την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα – το οποίο είναι λογικό καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί – οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o γερμανός υπουργός οικονομικών. «Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ένα κούρεμα, είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» επισήμανε.
Επίσης έγινε σαφές στις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες συναδέλφους τους. «Είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουμε εμείς να χαρίσουμε δάνεια στην Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί να αποφασίσουν τη… διεξαγωγή εκλογών όπως έκαναν και τον περασμένο Απρίλιο όταν εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε στην Ελλάδα 140 δισ. ευρώ και οι Έλληνες ήθελαν μόνο να κερδίσουν χρόνο για να κάνουν εκλογές και να αναβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις». Αυτή είναι η άποψη της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας και απέναντι σ’ αυτή την υποτιμητική τοποθέτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας…
«Η Ελλάδα έχει τιμήσει την υπογραφή της και εφαρμόζει με συνέπεια τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο. Η οικονομία έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, με το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μηδενίζονται γρηγορότερα του αναμενομένου. Η χώρα βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την είσοδό της στην όμιλο των χωρών που διαθέτουν ελεύθερες ανταγωνιστικές αγορές και είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα», είπε στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς….
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής αποφασίσθηκε ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί με όλα τα μέσα ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότησή της. Τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα περάσουν σταδιακά στον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ΕSM) όταν αυτός ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2014 και έτσι θα μειωθεί σημαντικά το συνολικό χρέος της Ελλάδας χωρίς «κούρεμα».
Το επιτόκιο δανεισμού των διμερών δανείων της Ελλάδας θα μειωθεί στο 1% (!) παρά το γεγονός ότι χώρες που μας δανείζουν όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία δανείζονται οι ίδιες με επιτόκια 5%και 6% ενώ η Γαλλία δανείζεται με 3,5% και η Γερμανία με 2%. Επίσης οι Κεντρικές Τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει φθηνότερα από τις αγορές…
Στις 30 Νοεμβρίου, η Καγκελάριος Μέρκελ θα εμφανισθεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο για να ζητήσει την έγκριση της περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να εμφανιστεί στις προσεχείς εκλογές της Γερμανίας με το προφίλ της καγκελαρίου που έσωσε την Ευρώπη. Η Μέρκελ εμφανίστηκε εξαιρετικά επιθετική στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να καταβάλει το τίμημα της Ενωμένης Ευρώπης όπως κατέβαλε και το τίμημα για την ενοποίηση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Απαιτεί όμως τα ίδια ανταλλάγματα:
Δημοσιονομική εντιμότητα,
βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
βαθύτερη χρηματοοικονομική ενοποίηση και
οικονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Γερμανία για να εξασφαλίσει το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Το Βερολίνο αποφάσισε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θα αποφύγει να πληρώσει τα σπασμένα. Θέλει όμως, να θέσει τους δικούς του όρους. Λιτότητα τώρα και κοινή λήψη αποφάσεων στο μέλλον είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι άλλοι για την αλληλεγγύη της Γερμανίας …
Το ΔΝΤ απέσυρε την απαίτηση για «κούρεμα» των διακρατικών δανείων και των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά επέμενε σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων, καθώς και στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικούς τίτλους, ώστε να προσεγγίσει το χρέος το όριο της βιωσιμότητας (120% του ΑΕΠ το 2020). Η Γερμανία από την άλλη πρότεινε τη χορήγηση επιπλέον δανείου 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για επαναγορά ομολόγων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί εγγυήσεις από την Ελλάδα για το νέο δάνειο.
Η Ελλάδα αλλάζει
Στο μεταξύ, η Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει θεαματικά. Τα στοιχεία που παρουσίασε στους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων ο Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύουν την εκπληκτική μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές αυξάνονται και ελληνικά προϊόντα αντικαθιστούν εισαγόμενα στην ελληνική αγορά. Τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών δείχνουν ότι η αναπτυξιακή πορεία επιταχύνεται, με στήριγμα τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία έχουμε ελάχιστα εκμεταλλευτεί έως σήμερα.
Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους που αυξάνουν την εξωστρέφειά τους και πραγματοποιούν εξαγωγικά ανοίγματα με μεγάλη αύξηση των εξαγωγών τους, ιδίως στις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή εν προκειμένω είναι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών στο 10,9% του ΑΕΠ το 2012, από 6,6% του ΑΕΠ το 2009, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το 2013 στο 11,9% του ΑΕΠ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών σημειώνεται παρά τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών αγαθών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται και σε αδυναμία εξαγωγικών επιχειρήσεων να εισάγουν τις αναγκαίες πρώτες ύλες από το εξωτερικό.
Όλα αυτά συνιστούν μια σημαντική αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό επάγγελμα που πραγματικά ανθούσε τα τελευταία 30 χρόνια, στην Ελλάδα ήταν αυτό του «Εισοδηματία». Οι στατιστικές δείχνουν ότι ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95.000 γιατρούς, 47.000 δικηγόρους, 75.000 μηχανικούς, 20.000 φαρμακοποιούς στο μοναδικό επάγγελμα που υπάρχει κυριολεκτικά κορεσμός, «υπερ-επαγγελματισμός», ήταν αυτό του Εισοδηματία.
Πρόκειται για Έλληνες πολίτες που δεν ασκούν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά έχουν υψηλά εισοδήματα. Οι περισσότεροι ζουν με εισοδήματα από ενοίκια και ομόλογα, υπάρχουν όμως και οι «ανύπαντρες θυγατέρες» αλλά και χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Έλληνες που διαθέτουν σταθερά ετήσια έσοδα χωρίς να έχουν επάγγελμα.
Άλλωστε για πολλά χρόνια ήταν παγκοσμίως γνωστοί οι Έλληνες «ραντιέρηδες» που έλεγε κι ο αείμνηστος ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των εισοδηματιών ήταν η φορο-αποφυγή. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα, μόλις εγκατασταθούν στον 6ο όροφο του κτιρίου γραφείο της πλατείας Συντάγματος, ανακοινώνουν αμέσως κάποια νέα φορολογία Περιουσίας.
Έχουμε λοιπόν το οξύμωρο και άδικο σύστημα που φορολογεί τη συσσωρευμένη περιουσία και όχι το εισόδημα που παράγεται από την επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι όμως που στην Ελλάδα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό γιατί στους Εισοδηματίες κρύβεται η μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν καν ΑΦΜ ενώ τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού…
Για πολλά χρόνια οι Εισοδηματίες απέκρυβαν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Όσοι έμπαιναν στον κόπο να δηλώσουν εισόδημα στην Εφορία φρόντιζαν πάντα αυτό να είναι λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ετησίως, δαπανούσαν όμως πολύ υψηλότερα ποσά για την πολυτελή διαβίωσή τους «στην υγεία των κορόιδων που πλήρωναν φόρους».
Η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, η βαριά φορολόγηση των ακινήτων ακόμη και των αγροτεμαχίων και τα παράλογα υψηλά τεκμήρια διαβίωσης που θεσπίζει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών, δικαιολογούνται μόνο από την ανικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να εντοπίσουν τους «εισοδηματίες».
Οι οποίοι –ω της εκπλήξεως– δεν ζουν πάντα στις μεγαλουπόλεις της επικράτειας. Προτιμούν την διακριτική θαλπωρή της ελληνικής περιφέρειας αλλά και τις μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού όπου το shopping είναι καλύτερο…