Το πιο σημαντικό, ίσως, αναφέρεται στη σχέση «στοματικής υγείας και ομαλής ανάπτυξης των παιδιών». Τα αποτελέσματα, λοιπόν, ευρείας μελέτης, δείχνουν ότι τα παιδιά με τερηδόνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος και ύψος από άλλα που δεν είχαν τερηδόνα!
Στη μελέτη εξετάσθηκαν 163 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 7 ετών. Η οδοντιατρική αποκατάσταση οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους και ύψους.
Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει, επίσης, όπως αναφέρθηκε, από την κατάχρηση των υγρών συμπληρωμάτων διατροφής. Η κατανάλωση αναψυκτικών , χυμών και άλλων υγρών αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας αγγίζοντας τα 780.000.000 λίτρα τον χρόνο και αντικαθιστώντας το νερό και το γάλα.
Η κατάχρηση αυτή γίνεται ιδιαίτερα από τους αθλητές οι οποίοι καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου που υπόσχονται αναπλήρωση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών ή την ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο τερηδόνας ή διάβρωσης των δοντιών, παρά το γεγονός ότι σε έρευνα που έγινε αποδείχθηκε ότι το 60% βούρτσιζε τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Από τους αθλούμενους το 45% καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ενώ τα πρωτεία στην κατανάλωση των αναψυκτικών έχουν οι ποδοσφαιριστές .
Αλματώδη ανάπτυξη και ενδιαφέρον σημειώνει, τέλος, και ο κλάδος της Γηροδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 600.000.000 άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα οδοντοστοιχίας. Πρόσφατη μελέτη στις Η.Π.Α., επίσης, έδειξε ότι τα άτομα με ολικές οδοντοστοιχίες, από 30.000.000 που είναι σήμερα, πρόκειται να αυξηθούν σε 40.000.000 έως το 2.010.