tromaktiko: Οι καλύβες ... φτιάχνουν σπίτι!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οι καλύβες ... φτιάχνουν σπίτι!



Οι 20 καλύβες στον εθνικό δρόμο Ρεθύμνου - Ηρακλείου στο ύψος του Πανόρμου, άδειασαν από εμπορεύματα - αγροτικά προϊόντα και οι παραγωγοί που τα διέθεταν γύρισαν στα... χωριά του Κάτω Μυλοποτάμου όπου είναι εγκατεστημένοι από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η εμπορία των προϊόντων τα καλοκαίρια είναι επικερδής και το ζόρι ήταν να εμφανιστεί πριν δεκαετίες ο πρώτος παραγωγός κάνοντας το πρώτο πείραμα και λανσάροντας τα γνωστά «πανορμίτικα» καρπούζια και πεπόνια. Σιγά-σιγά, και αφού υπήρχε ζήτηση και σε άλλα είδη, άρχισαν να καταφθάνουν και άλλοι αγρότες στήνοντας καλύβες κατά μήκος της μεγάλης ευθείας του εθνικού δρόμου. Ίσως τη νέα σεζόν ο αριθμός να αυξηθεί και «η πίτα να μοιραστεί σε περισσότερους», όπως συνέβαινε στο παρελθόν…

Οι καλύβες, όπως εξομολογούνται παραγωγοί-έμποροι, «είναι καλά μαγαζιά στους καλοκαιρινούς μήνες που δουλεύουν» και πριν ξεσπάσει η κρίση «άφηναν μεγάλο μεροκάματο». Και αρκετοί «από την καλύβα έχτισαν σπίτι και έκαναν αγορές στα χωριά τους, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και σε άλλες πόλεις». Γι'αυτό και το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που τις λειτουργούσαν, έκριναν αποφεύγοντας την καθημερινή ταλαιπωρία των μετακινήσεών τους, να διαμένουν στις καλύβες σαν ... τους πρόσφυγες και παράλληλα περιόριζαν τους κινδύνους κλοπών τις νύχτες…

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΨΗ

Βέβαια, κατά τις εκτιμήσεις τους, η φετινή περίοδος σε σύγκριση με την περυσινή και τις άλλες προηγούμενων χρόνων, παρουσίασε μια σημαντική κάμψη σε πωλήσεις. Και τούτο ήταν αναμενόμενο, «γιατί ο κόσμος που άλλα χρόνια γέμιζε το αυτοκίνητο του με τα δικά μας προϊόντα φέτος μετρούσε και το λεπτό και δεν ανοίγονταν σε αγορές».

Υπήρχαν Σαββατοκύριακα πέρυσι που παραγωγός, όπως εξομολογήθηκε στο MadeinCreta, από τις πωλήσεις συγκέντρωνε κοντά στα 1500 ευρώ και αυτό «το… μεροκάματο άνοιξε την όρεξη πολλών και άρχισαν να στήνουν καλύβες και να πουλούν τα προϊόντα τους».

Και δεν ήταν μόνο οι περαστικοί που κατευθύνονταν για το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο που «ήταν και οι καλύτεροι πελάτες» στις καλύβες. Ένας ικανοποιητικός αριθμός ξένων επισκεπτών, που άλλες χρονιές προτιμούσε και ψώνιζε με… μέτρο «ντόπια φρούτα της εποχής», φέτος περιόρισε ακόμη περισσότερο τις αγορές του. «Επομένως», λένε, «το πρόβλημα εμείς ναι μεν το νιώθουμε πιο πολύ, αλλά και αυτούς ακουμπά παρότι είναι πιο μεθοδικοί και συγκρατημένοι στις αγορές τους από τους Έλληνες…»

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι και από τα τέλη της επόμενης άνοιξης, οι παραγωγοί- έμποροι θα πιάσουν θέση ξανά στις καλύβες του εθνικού δρόμου. Με την ελπίδα ότι «η νέα χρονιά δε θα κυλήσει όπως τη φετινή» αλλά «ο κόσμος θα έχει περισσότερα λεφτά στην τσέπη του για να ψωνίσει».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!