tromaktiko: Κύπρος: Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων αμνήστευσαν κεφάλαια

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος: Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων αμνήστευσαν κεφάλαια



Θέμα ενδεχόμενης δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων αμνήστευσαν κεφάλαια στη διάρκεια της φορολογικής αμνηστείας θα μελετήσει... η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, μετά τη δημοσιοποίηση ποσών που αμνήστευσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Το θέμα έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και πήρε το πράσινο φως για τις νομικές πτυχές και το ενδεχόμενο τροποποίησης νομοθεσιών.

«Μετά από τα δημοσιεύματα σε σχέση με τον τέως βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, έχω εισηγηθεί στη σύσκεψη των Αρχηγών και έχω βρει κατανόηση να εγγράψω θέμα στην Επιτροπή Θεσμών ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν όλα τα στοιχεία για όλους όσοι χρησιμοποίησαν τότε το νόμο για φορολογική αμνηστία, στην Επιτροπή και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα αν αυτό είναι δυνατό» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Ανέφερε πως σ’ αυτή την προσπάθεια, αν χρειαστεί, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να προωθηθούν νομοθετικές αλλαγές έτσι ώστε να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Πρόσθεσε πως προσωπική του πρόθεση είναι να δοθούν όλα στη δημοσιότητα.

Εξήγησε ότι η νομοθεσία για φορολογική αμνηστία, όταν ψηφίστηκε εμπεριείχε το στοιχείο της ανωνυμίας και της εχεμύθειας, και πως από την ώρα που «έσπασε» για ένα άτομο, τότε είναι επιβεβλημένο να επεκταθεί σε όλους.

ΕΔΕΚ: Κανένα ηθικό ή νομικό θέμα δεν υφίσταται για Μ. Σιζόπουλο

Σε απάντησή του σε δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο σε κατάχρηση της φορολογικής αμνηστίας, το ΚΣ ΕΔΕΚ ανακοινώνει ότι δεν θεωρεί ότι υφίσταται κανένα νομικό ή ηθικό θέμα σε σχέση με τον κ.Σιζόπουλο, αναφέροντας ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τη νομοθεσία ανεξαρτήτως της ιδιότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σιζόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή το 2004 την πρόταση νόμου περί φορολογικής αμνηστίας, η οποία και εγκρίθηκε.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αξιοποίηση των προνοιών του νόμου, για να διευθετήσει δικές του φορολογικές εκκρεμότητες.

«Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι: δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κανένα νομικό ή ηθικό θέμα σε σχέση με το Μαρίνο Σιζόπουλο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Προστίθεται ότι «η αξιοποίηση της νομοθεσίας περί φορολογικής αμνήστευσης αποτελεί μία νόμιμη πράξη που είχε δικαίωμα να ασκήσει ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτως ιδιότητας του».

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι «η συγκεκριμένη απόφαση περί φορολογικής αμνήστευσης έτυχε χρήσης από χιλιάδες πολίτες και υπήρξε ιδιαιτέρως επωφελής για την κυπριακή κοινωνία με την εισροή δεκάδων εκατομμυρίων λιρών στα ταμεία του κράτους και η υπερψήφιση της από τα κόμματα και τους Βουλευτές δεν μπορεί να αποτελέσει κατηγορία». Αναφέρεται επίσης ότι «οι Βουλευτές εκλέγονται από το λαό και υποχρεούνται να έχουν θέση και άποψη για όλα τα θέματα που τίθενται ενώπιον τους».

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «επειδή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας συμπίπτουν με αποκαλύψεις για θέματα που αφορούν διαγραφές χρεών προς τράπεζες, είναι προφανές ότι επιχειρείται ο συμψηφισμός αυτών των συμπεριφορών με απόλυτα νόμιμες πράξεις, όπως η δήλωση εισοδημάτων με βάση το Νόμο περί φορολογικής Αμνηστίας».

«Περιττό να τονίσουμε ότι το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πάταξη φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο μακριά από λογικές απόπειρας ισοπέδωσης και ενοχοποίησης όλων προκειμένου να δημιουργείται η εντύπωση στο λαό ότι οι ευθύνες για τα φαινόμενα αυτά είναι συλλογικές και καθολικές», αναφέρεται τέλος.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!