tromaktiko: Προς αξιολόγηση 188 επενδυτικά σχέδια ύψους 140 εκατ. ευρώ στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Προς αξιολόγηση 188 επενδυτικά σχέδια ύψους 140 εκατ. ευρώ στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών



Ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση 188 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, με στόχο να ...ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ) στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων 68 αιτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 59,67 εκατ. ευρώ. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται αθροιστικά στα 54,68 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει η αξιολόγηση κανενός από τα 188 επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός κλάδου στον οποίο η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, όπως και η συσσώρευση μιας σειράς ζητημάτων στον τομέα της αλιείας γενικότερα, σχετίζονται και με τις συνεχείς εναλλαγές της αρμοδιότητας της αλιείας μεταξύ υπουργείων.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο κλάδος, με την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και φυσικά την προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

express.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!