tromaktiko: 190 εκ. ευρώ για βιολογική γεωργία και με τις… ευλογίες του Υπουργείου

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

190 εκ. ευρώ για βιολογική γεωργία και με τις… ευλογίες του Υπουργείου



Άμεσες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, που στην Ήπειρο αυξάνεται ήδη με γοργούς ρυθμούς, κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλοντας με... αυτόν τον τρόπο να στρέψει το ενδιαφέρον των νέων που ασχολούνται με τη γη, σε σύγχρονους τρόπους παραγωγής. 

Όπως είπε χθες ο υπουργός Θανάσης Τσαυτάρης, στη Βουλή, θα διατεθούν 190 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη αυτού του είδους της γεωργίας. Για την Ήπειρο, η ανάπτυξή της, θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση και στην βιολογική κτηνοτροφία, μέσω της παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών.Τα παραγόμενα προϊόντα δε, θα μπορούσαν, με τη διάθεσή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, να αποφέρουν σημαντική οικονομική ενίσχυση στην περιοχή μας. «Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαυτάρης.

Πάνω από 10.000…
Όπως υπογράμμισε, το Υπουργείο δέχθηκε πάνω από 10.000 αιτήσεις νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική γεωργία!«Καθυστερήσαμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις και να βρούμε τα χρήματα. Βρήκαμε λοιπόν τα χρήματα που ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια και για τη βιολογική γεωργία» (!) είπε και ξεκαθάρισε, ότι «δεν θα αφήσουμε ανυποστήρικτο το κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των συμβουλών και των εφαρμογών. Θα το αλλάξουμε ριζικά και θα το υποστηρίξουμε πάρα πολύ. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι βιώσιμο για το μέλλον».

Τα προϊόντα…
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι εκεί επιτρέπεται να διατίθενται προϊόντα φυτικής παραγωγής, αλλά όχι ζωικής, όπως γάλα ή τυρί. Αποκάλυψε δε, ότι υπήρξε αίτημα ώστε και οι κτηνοτρόφοι να πωλούν στις λαϊκές αγορές τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα.«Έχουμε δύο ειδών κτηνοτρόφους. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που πωλούν τυρί που έχει παραχθεί σε αδειοδοτημένο και ελεγχόμενο τυροκομείο και η δεύτερη κατηγορία, οι οποίοι παράγουν το τυρί τους σε οικοτεχνική μονάδα, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα» είπε και σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε, μαζί με το συμφέρον του παραγωγού του τυριού και το συμφέρον και την υγιεινή κατάσταση των τροφίμων προς όφελος και του καταναλωτή».

Με τον Κ. Παπούλια…
Στο μεταξύ, την ευκαιρία να τα πει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πορεία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είχε χθες ο κ. Τσαυτάρης. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για πολλά θέματα, ενώ μεταξύ άλλων, στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα με τα προϊόντα που έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η Ηπειρωτική φέτα.«Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο κομμάτι της κτηνοτροφίας, που γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σαν κτηνοτρόφος και ο ίδιος, γιατί αυτό έχει δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και δίνουμε αυτή την έμφαση, λόγω της μεγάλης αύξησης διεθνώς στις τιμές των ζωοτροφών. Είδατε και την προσπάθειά μας να δώσουμε έγκαιρα στους ανθρώπους την εξισωτική αποζημίωση για να πάρουν τις ζωοτροφές τους, την ώρα που η φυτική παραγωγή μαζεύει τις σοδειές» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαυτάρης στον Πρόεδρο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!