tromaktiko: Έκλεισε τα δέκα χρόνια η ελληνική Βικιπαίδεια

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Έκλεισε τα δέκα χρόνια η ελληνική Βικιπαίδεια



Η Βικιπαίδεια, η online ελεύθερα προσβάσιμη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην ελληνική γλώσσα, κλείνει τα δέκα της χρόνια αυτό το Δεκέμβριο.
Ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2002 και σήμερα πια η Βικιπαίδεια, που γράφεται συμμετοχικά, διαβάζεται από τους χρήστες περίπου 34.000 φορές την ώρα και έχει 25 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων το μήνα, προσφέροντας μια πληθώρα από πληροφορίες που βρίσκονται στα 81.223 λήμματά της, τα οποία διαμορφώθηκαν με πάνω από 3,8 εκατ. επεξεργασίες.

Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι 900 έως 1.100 λήμματα τον μήνα ή 8% περισσότερα λήμματα κάθε μήνα ή 20 νέα λήμματα κάθε ημέρα. Για την ανάπτυξη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας έχουν συνεισφέρει αρκετοί από τους 114.912 εγγεγραμμένους, αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Το ψηφιακό περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει, ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, που ανήκει στο ίδρυμα Wikimedia. Η αγγλόφωνη εγκυκλοπαίδεια, που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς, έχει σήμερα πια πάνω από 4 εκατομμύρια λήμματα.

Στα δέκα χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 81.042 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν υπάρξει και άλλα επιτεύγματα στην ελληνική γλώσσα: το Βικιλεξικό με 404.426 λήμματα, η Βικιθήκη με 6.146 πρωτότυπα κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και Βυζαντινούς ύμνους), καθώς και τα Βικινέα με 2.227 άρθρα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!