Ο εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Ιδρυμάτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων (ΓΔΒ) Λάκης Βίγκας, ζήτησε τον εμπλουτισμό του νεοσύστατου στην Τουρκία θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, με έναν εκπρόσωπο των μειονοτήτων.
«Έχουμε ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού οργάνου που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα», είπε σε συνάντηση εκατόν σαράντα και πλέον εκπροσώπων ιδρυμάτων όλων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει την επικράτηση μια εντελώς πρωτόγνωρης αντίληψη συνεργασίας και εγκαταλείπει τον απομονωτισμό δεκαετιών, όταν η μια κοινότητα ενεργούσε πάντα με καχυποψία προς τις άλλες. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμα ότι η έλλειψη καταστατικού των μειονοτικών ιδρυμάτων αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανάλυση και ερμηνεία άρθρων του νέου νόμου για τα ιδρύματα και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει, καθώς και στον νέο εκλογικό κανονισμό που επεξεργάζονται -από κοινού- οι μειονότητες. Θέματα όπως αυτά των «κατειλημμένων» βακουφιών, της άρνησης διεξαγωγής εκλογών σε ορισμένα ιδρύματα, καθώς και θέματα εμπορικής διαχείρισης της βακουφικής περιουσίας, απασχόλησαν επίσης τη συζήτηση που έγινε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των μελών των διοικήσεων των ιδρυμάτων της ρωμαίικης κοινότητας, πολλά μέλη των βακουφίων της αρμενικής και της εβραϊκής κοινότητας, καθώς και μέλη της διοίκησης του νέου ιδρύματος της εβραϊκής κοινότητας στη Σμύρνη. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη της κοινότητας των Συροϊακοβιτών του Μάρντιν καθώς και του ιδρύματος του Βακιφλίκιοϊ στην Αντιόχεια (που είναι το μοναδικό αρμενικό χωριό της Τουρκίας).
Στις συζητήσεις που έγιναν στην αίθουσα τελετών της Σχολής Γαλατά, παρέστησαν η υποδιευθύντρια του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Πόλη, Εμπρού Γκιουναϊντίμ και ο γενικός επιθεωρητής του ίδιου Γραφείου, Οκάν Σαϊντάμ.
e-go.gr