tromaktiko: Οικονομική κρίση: πως να αντιμετωπίσω τις ψυχολογικές προεκτάσεις;

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οικονομική κρίση: πως να αντιμετωπίσω τις ψυχολογικές προεκτάσεις;



της Μαρίας Κοντοπούλου-Ψυχολόγου 
Η οικονομική κατάσταση φαίνεται ολοένα να δυσκολεύει. Ειδικά το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έντονα την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και εσόδων στον ...
οικογενειακό προϋπολογισμό, απολύσεις και όλη αυτή η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να μας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα.

Εκτός από το πρακτικό της υπόθεσης, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς αδυνατούμε λόγω οικονομικής στενότητας να συναντηθούμε με αγαπημένα πρόσωπα, και έχουμε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους και τα προς τέρψιν έξοδα. Αισθανόμαστε έτσι αποξενωμένοι. Απόρροια όλων αυτών, βεβαίως, είναι η ψυχολογική επιβάρυνση, και ως αποτέλεσμα η επιβάρυνση της υγείας. Σύμφωνα με μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αλματώδη αύξηση σε εμφράγματα, που αγγίζει το 40% φαίνεται ότι έχει προκληθεί από τις νέες οικονομικές συνθήκες.

Τι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα;

Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε ποια πράγματα δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να τα αποδεχτούμε. Ένα αρκετά δύσκολο βήμα, καθώς η συνήθεια σε έναν τρόπο ζωής λιγότερο απαιτητικό κ δύσκολο, δεν είναι εύκολο να αρθεί. Είναι γνωστό ότι η συνήθεια μας γεμίζει με ασφάλεια. Γνωρίζω μια κατάσταση σημαίνει ότι ξέρω πώς να συμπεριφερθώ σε αυτήν, ξέρω πως και οι δικοί μου άνθρωποι νιώθουν και συμπεριφέρονται. Καθώς αλλάζουν τα δεδομένα, η πρώτη μας αντίδραση είναι να αρνηθούμε την αλλαγή, να προσποιηθούμε ότι στη δική μας περίπτωση δεν έχει αλλάξει τίποτα, μέχρι να έρθει η ίδια η πραγματικότητα να μας δείξει ότι κάνουμε λάθος. Έχουν αλλάξει πολλά, και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε. Αλλά για να τα διαχειριστούμε πρέπει πρώτα να τα αποδεχτούμε σαν υπαρκτά θέματα.

Δεύτερο βήμα. Μειώνουμε τον χρόνο που καταναλώνουμε παρακολουθώντας τα ΜΜΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις, αλλά η ανάλωσή μας στην ανακύκλωση ειδήσεων και η ολοήμερη ενασχόληση με αυτές φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Αντ’αυτού, μπορούμε να επιλέξουμε ένα μέσο που θεωρούμε έγκυρο και ασχολείται με σοβαρότητα με τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, και να περιοριστούμε στην ουσιαστική ενημέρωση, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μας να τον επενδύσουμε σε πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα ή που είναι περισσότερο ευχάριστα για εμάς και τους γύρω μας. Η μεμψιμοιρία και η παθητική αντιμετώπιση των θεμάτων μας, μόνο αρνητισμό έχουν να μας προσφέρουν.

Μια ακόμα πρακτική που μας βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους είναι οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, η σωματική άσκηση, καθώς και η σωστή αναπνοή. Οι πρακτικές αυτές, μας βοηθούν όμως στον αγώνα της διαχείρισης των θεμάτων μας, καθώς μας καθιστούν λιγότερο ευάλωτους στο στρες και στην θλίψη. Μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τα θέματά μας περισσότερο ενεργά και δραστικά, παρά παθητικά και μοιρολατρικά.

Τέλος, ελάτε κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μοιραστείτε τις έγνοιες σας, τους προβληματισμούς σας, δεχτείτε τη στήριξη τους και στηρίξτε τους και σεις με τη σειρά σας. Δυνατός είναι εκείνος που μοιράζεται την αδυναμία του, παραδέχεται την ευαλωτότητά του και δέχεται την στήριξη που οι γύρω του προσφέρονται να δώσουν. Δεν είναι ταμπού να μη μας πάνε όλα καλά. Συμβαίνει στη ζωή όλων μας. Αντιμετωπίζουμε όμως τα θέματά μας με σοβαρότητα. Όχι απαραίτητα αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Απλά με σοβαρότητα.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις οικονομικές εξελίξεις, που συμβαίνουν σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Όμως μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τις επιλογές μας. Μια από τις επιλογές αυτές είναι με ποιόν τρόπο αποφασίζουμε να συμπεριφερθούμε σε αυτή την εξαιρετικά στρεσογόνο κατάσταση. Το αν θα συμπεριφερθούμε παθητικά, πενθώντας για τον προηγούμενο τρόπο ζωής μας ή θα ανασυγκροτηθούμε, θα ανακαλύψουμε τις κρυμμένες μας δυνατότητες και θα δημιουργήσουμε την καινούργια μας καθημερινότητα, είναι καθαρά δική μας επιλογή.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!