tromaktiko: Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι απολυθέντες εργαζόμενοι του Σφαγείου Κοφίνου

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι απολυθέντες εργαζόμενοι του Σφαγείου Κοφίνου



Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι, μέλη των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, που έχουν απολυθεί στις... 12 Απριλίου 2012 από το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, καθώς και όσοι έχουν αποχωρήσει από τον Οργανισμό.

Κάποιοι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό και κάποιοι είχαν τοποθετήσει πανό, στα κάγκελα του πάρκου, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τα οποία έγραφαν: «Δίκαιος ο αγώνας μας», «Όλοι πήραν 13ον, εμείς;», «Μας άφησαν στον δρόμο απλήρωτους», «Μετά από 25 χρόνια σκληρής δουλειάς μας διώξατε χωρίς ένα cent», «Φτάνει πια η κοροϊδία. Πληρώστε μας επιτέλους», «Πήραμε μόνο υποσχέσεις, αλλά μας οδηγούν στην καταστροφή», «Θέλουμε τα δικαιώματα μας – Καταστρεφόμαστε μη μας κοροϊδεύεται άλλο».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με εκπροσώπους των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ μετέβησαν στον Προεδρικό Μέγαρο και επέδωσαν στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου, μέλη των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ που παρευρέθηκαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο διαμαρτύρονται και εκφράζουν την έντονη ανησυχία, προβληματισμό και αγανάκτηση τους, αφού οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και παραμένουν εκτεθειμένοι.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι έχουν αγανακτήσει λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Οργανισμού με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να οδηγούνται στην απόγνωση και στην καταστροφή.

Προστίθεται ότι δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα σεντ από τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν απολυθεί με πλεονασμό στις 12/4/12 παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για καταβολή των ωφελημάτων στις 30 Απριλίου 2012 και παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σε άλλα χρονοδιαγράμματα που έχουν εκπνεύσει προ καιρού.

Αναφέρεται ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού είναι τέτοια που δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Οργανισμός να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των χρεών του αφήνοντας εκτεθειμένο το προσωπικό πριν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί επιβίωσης του που έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι δεν έχει καταβληθεί ο 13ος μισθός για το 2011 στους εν υπηρεσία εργαζόμενους, καθώς και σε όσους έχουν απολυθεί/ αποχωρήσει από τον Οργανισμό.

Αναφέρεται, επίσης, ότι δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές του Οργανισμού στα διάφορα κοινωφελή ταμεία του προσωπικού (Ταμείο Φιλοδωρημάτων αποχώρησης, Ταμείο Ευημερίας, Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ταμεία Υγείας, Δόσεις δανείων που αποκόπτονται και δεν καταβάλλονται αποκοπές Φόρου Εισοδήματος).

Σημειώνεται ότι «δεν ολοκληρώθηκε και καθυστερεί αδικαιολόγητα η μετακίνηση όλων των συντάξιμων υπαλλήλων του Οργανισμού προς τους Δήμους (από τους 17 έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής μόνο οι οκτώ)».

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν απαράδεκτη καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, ότι τυχόν μη στήριξη του Οργανισμού από την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο του Οργανισμού με δυσμενείς συνέπειες.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αναμένουν από την Κυβέρνηση και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει διοριστεί ότι οι λύσεις που θα δοθούν, έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού για να συνεχίσει να διατηρεί το ρυθμιστικό του ρόλο και παράλληλα να διασφαλίσει τη συνέχιση της εργοδότησης των εργοδοτουμένων και δηλώνουν πως δεν θα ανεχθούν ούτε θα αποδεχθούν θυματοποίηση οποιουδήποτε εργαζόμενου λόγω της ρευστής κατάστασης που έχει περιέλθει ο Οργανισμός.

Ο εκπρόσωπος της συντεχνίας ΟΗΟ-ΣΕΚ Χρίστος Μάμας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσαν τον κ. Χριστοφίδη για το θέμα και του έχουν επιδώσει σχετικό υπόμνημα.

«Τον παρακαλέσαμε όπως μεσολαβήσει προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία να μιλήσει μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης, είπε ο κ. Μάμα, έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα και κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα πλέον εφόσον έχει παρέλθει και η χρονική περίοδος που δικαιούταν ανεργιακό επίδομα και βρίσκονται οι οικογένειες τους στα πρόθυρα της καταστροφής.

«Έχουν υποχρεώσεις, δάνεια, έχουν φοιτητές που σπουδάζουν, έχουν ανάγκες, δεν έχουν καταφέρει να βρουν εργασία ενόψει και του ψηλού ποσοστού ανεργίας που μαστίζει τον τόπο μας. Βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και ελπίζουμε και κάνουμε έκκληση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Έχει κατανοήσει ο Υφυπουργός τη σοβαρότητα της κατάστασης.. Έχουμε μεταφέρει στον Υφυπουργό ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τον τελευταίο καιρό παίρνουν συνεχώς υποσχέσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται και το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εξασκούνται τεράστιες πιέσεις λόγο αυτής της αναβλητικότητας. Θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση, θα πρέπει να τερματιστεί αυτός ο εμπαιγμός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μάμα ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την διαμεσολάβηση του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Λευκωσίας Αδάμος Ανδρέου, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για το ενδιαφέρον που έδειξε και την πρωτοβουλία που έχει πάρει για επίλυση του προβλήματος.

«Ένα πρόβλημα που είναι από τον Απρίλιο 2012, που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους, αλλά και τις οικογένειες τους. Ευελπιστούμε ότι παραμονές των Χριστουγέννων θα έχουμε λύση στο πρόβλημα, ούτως ώστε και αυτοί οι άνθρωποι , αυτές οι οικογένειες να έχουν ευχάριστα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Το μόνο που μπορούμε να ευελπιστούμε είναι να έχουμε αίσιο τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία των εργαζομένων», ανέφερε.

Σε ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση των εργαζομένων όταν τους μετέφεραν το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Υφυπουργό, ο κ. Μάμα είπε ότι οι εργαζόμενοι σίγουρα δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι.

«Το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να τους κάνει σήμερα να αισθανθούν ικανοποιημένοι είναι να πάρουν τα χρήματα τους. Τους έχουν υποσχεθεί επίσημα χείλη πάρα πολλές φορές, αρκετά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν έχουν δει αποτέλεσμα και ως εκ τούτου μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη δυσπιστία. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένο», κατέληξε.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!