tromaktiko: Ευρωπαϊκό δίκτυο ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκό δίκτυο ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό



Τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στο δίκτυο θα συνεργάζονται 17 οργανισμοί από 12 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν... το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και στόχος είναι να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουν θυμώσει πολύ οι έφηβοι με εμάς τους μεγάλους και πρέπει να καταλαγιάσουμε την οργή τους, να κρατήσουμε τα παιδιά ζωντανά και σωματικά και ψυχικά» επισήμανε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

Κατά τη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή έρευνα, καθώς συμμετείχαν 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Βουλγαρία).

Η κοινωνική λειτουργός Χαρά Γροσδάνη, συντονίστρια των κοινωνικών δράσεων στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ανέφερε πως το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού παρατηρήθηκε πιο έντονα στη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Ακολουθούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Σε όλες τις χώρες, τα περισσότερα θύματα ήταν αγόρια, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Λετονία, όπου υπερίσχυσαν τα κορίτσια. Και στις πέντε χώρες, όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν, ποιοι αποτελούν τα συνήθη θύματα, απάντησαν: «παιδιά ευαίσθητα, που δεν έχουν δυνατότητα να αμυνθούν τα ίδια».

Οι ερωτηθέντες γνωρίζουν τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, δηλαδή η άσκηση σωματικής ή λεκτικής βίας, η παρενόχληση ή ο αποκλεισμός των μαθητών και δεν τον συγχέουν με το απλό πείραγμα. Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μαθητές έχουν διάθεση να ενημερωθούν για να εξαλειφθούν τα περιστατικά εκφοβισμού.

«Πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική, να αντιληφθούμε το σχολείο σαν ολότητα. Οι καθηγητές, οι μαθητές, οι γονείς, να αντιμετωπίσουμε διαδραστικά τα φαινόμενα της σχολικής βίας» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε, ότι η φτώχεια και η ανέχεια γεννούν τη βία, κάτι που το βιώνουν τα παιδιά όλης της χώρας και στο σπίτι τους και το μεταφέρουν στο σχολικό περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!