tromaktiko: Μάθε τα πάντα για τις αποτοξινωτικές δίαιτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μάθε τα πάντα για τις αποτοξινωτικές δίαιτες



Η αποτοξίνωση είναι η φυσιολογική διαδικασία αποβολής από τα όργανα των άχρηστων ουσιών που αν συσσωρευτούν είναι βλαβερές για την υγεία. Πού βασίζονται οι αποτοξινωτικές δίαιτες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Μπουλούμπαση Ζωή 
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

Οι άχρηστες αυτές ουσίες ή τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του καπνίσματος, του μολυσμένου αέρα, των φαρμάκων, των απορρυπαντικών, των οικιακών σκευών κ α. Επίσης, όλη η τροφική αλυσίδα του ανθρώπου είναι μολυσμένη με παραπροϊόντα της βιομηχανικής δραστηριότητας όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες κ.α. Το σώμα μας όμως διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αποτοξίνωσης με τα όργανα (έντερο, νεφροί, συκώτι κα) που λειτουργούν σαν χημικά εργαστήρια και συνεχώς φιλτράρουν και αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Η διαδικασία αποβολής αυτών μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα αποτελεί μέρος της φυσική μας αποτοξίνωση.
Πού βασίζονται οι αποτοξινωτικές δίαιτες;

Η θεωρία πίσω από μια τέτοια δίαιτα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα διαρκώς «υπερφορτώνεται» με τοξίνες οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό και δημιουργούν προβλήματα στην υγεία. Ωστόσο, οι τοξίνες αυτές δεν απομακρύνονται με τις φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού και ως εκ τούτου αποταμιεύονται στο δέρμα, στα μαλλιά και στο πεπτικό μας σύστημα.

Ο καθαρισμός του οργανισμού μέσω μιας αποτοξινωτικής διατροφής υπόσχεται εμφανή αποτελέσματα. Στις μέρες μας η τάση αυτή έχει δημιουργήσει μια πλούσια βιομηχανία προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν στην αποβολή των ανεπιθύμητων τοξινών.
Η αποτοξινωτική διατροφή λειτουργεί σε δύο επίπεδα.Στο πρώτο, απέχοντας από ορισμένες τροφές, περιορίζουμε την υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξίνες και στο δεύτερο τον τροφοδοτούμε με ουσίες -βιταμίνες και ιχνοστοιχεία- που διευκολύνουν την αποβολή των ήδη σωρευμένων βλαβερών ουσιών και επιταχύνουν τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του.

Η τυπική σειρά ενός προγράμματος «αποτοξίνωσης» απαιτεί για μια με δύο ημέρες τον αποκλεισμό οποιασδήποτε στερεάς τροφής και την πρόληψη κυρίως μόνο υγρών (π χ νερό, σούπες, χυμοί, αφεψήματα κ α). Για τις επόμενες τέσσερις με έξι μέρες η διατροφή θα βασίζετε μόνο σε φρούτα και λαχανικά ή και ρύζι. Προοδευτικά προστίθενται και οι υπόλοιπες τροφές εκτός από το κόκκινο κρέας, αυγά ίσως και γαλακτοκομικά, ζάχαρη και σίγουρα τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Συχνά προτείνεται η χρήση καθαρτικών ή άλλων βοηθητικών συμπληρωμάτων που επιταχύνουν την «κάθαρση» του οργανισμού. Τα πιο πολλά από αυτά έχουν απλά μια διουρητική δράση.

Υπάρχουν οφέλη στην υγεία από μια ”αποτοξίνωση” ;

Οι δημοφιλείς αυτές δίαιτες υπόσχονται εμφανή οφέλη στην υγεία όπως:
Απώλεια βάρους, μείωση κατακράτησης υγρών, βελτίωση γαστρεντερικής λειτουργίας, μείωση αισθήματος φουσκώματος, καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και των τυμπανισμών αλλά και βελτίωση της όψης του δέρματος.
Μήπως πρόκειται για μύθο;

Ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη δίαιτα επιτυγχάνει την αποτοξίνωση του οργανισμού από άχρηστες ουσίες δεν αληθεύει, διότι για την αποτοξίνωση του οργανισμού φροντίζει κάθε δευτερόλεπτο το συκώτι και οι νεφροί μας.

Αντίθετα, η στέρηση τροφής αυξάνει την παραγωγή τοξινών με αποτέλεσμα ο οργανισμός να οξειδώνεται περισσότερο αφού τα προϊόντα του μεταβολισμού εξακολουθούν να παράγονται και μάλιστα καμιά φορά σε μεγαλύτερες ποσότητες όπως τα οξονικά και κετονικά σώματα τα οποία παράγονται σε συνθήκες «νηστείας». Έτσι, τα τοξικά αυτά σώματα κυκλοφορούν “ανεξέλεγκτα” στο αίμα αναγκάζοντας το συκώτι, την καρδιά και τους νεφρούς να υπερλειτουργούν για να απαλλαγούν από αυτά.
Επίσης αναληθής είναι ο ισχυρισμός ότι μια αποτοξίνωση θα βελτιώσει τη γαστρεντερική λειτουργία και θα ανακουφίσει από πρηξίματα και φουσκώματα.

Η αλήθεια είναι ότι το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά διότι ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί όλα τα ένζυμα για να πέψη (αφού πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες απέχουν από τη “δίαιτα της αποτοξίνωσης”) με συνέπεια να παραμένουν σε αδράνεια και αρκετές φορές να παρατηρούνται πεπτικά προβλήματα μετά το τέλος ή και κατά τη διάρκεια της διατροφής της “αποτοξίνωσης” όπως καούρες, ευαισθησία στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, πρήξιμο κ α.

Κίνδυνοι για την υγεία

Η δίαιτα της αποτοξίνωσης επειδή εμφανίζει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις ενδέχεται πολύ γρήγορα να προκαλέσει αφυδάτωση, αρρυθμίες, καρδιακές και πεπτικές διαταραχές, ξηροδερμία, τριχόπτωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ναυτία, υπόταση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα και έντονη καταβολή. Επίσης οδηγεί σε μια πλασματική απώλεια κιλών αφού δεν χάνεται λίπος αλλά υγρά και μυϊκός ιστός που είναι και το δομικό υλικό του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του μεταβολισμού και η γρήγορη επανάκτηση του χαμένου βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.
Ποια είναι η λύση;

Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αφού μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προστατεύει την υγεία μας και μας χαρίζει ενέργεια. Και επειδή η επιβάρυνση του οργανισμού με τοξικές ουσίες είναι αποτέλεσμα δεκαετιών, η αποτοξίνωση του δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 1 ή 2 ημέρες αλλά χρειάζονται μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα κ α) που θα διαρκέσουν εφόρου ζωής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!