Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, δεν μπορεί να αναμένει πολλά πράγματα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας.
Στις περιοχές που κάποτε έσφυζαν από Έλληνες τουρίστες εφέτος αυτοί θα λάμψουν δια της απουσίας τους, αν και πολλοί επιχειρηματίες ελπίζουν με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι των δημοφιλών περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς από τη μία μεριά οι κρατήσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, ενώ από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη.
Μιλώντας με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, παρατηρείται σημαντική πτώση στις κρατήσεις, παρά τις εντυπωσιακές, όπως υποστηρίζουν προσφορές.
Σε επίρρωση τούτου, η Ευρυτανία κινείται με πτώση πάνω από 20%, στην Αρκαδία οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση από 20% έως 30%, στην Αράχοβα η πληρότητα αυτή την περίοδο αγγίζει το 60%, ενώ στα Καλάβρυτα μετά βίας φτάνει το 40%. Σε ό,τι αφορά τις προσφορές που αυτές δίνονται στους Έλληνες, αυτές ξεκινούν από 20 ευρώ την ημέρα για δίκλινο δωμάτιο.
Παραμένοντας στις προσφορές που κάνουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και τα τουριστικά γραφεία ο Νίκος Κελαϊδίτης σημείωσε, ότι εξίσου ανταγωνιστικές είναι και αυτές που αφορούν τις χώρες του εξωτερικού για τον Έλληνα τουρίστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Παρίσι, όπου πλέον υπάρχουν πακέτα προσφορών από 520 ευρώ για 4 ημέρες (εισιτήρια και διαμονή).
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θα δώσουν το στίγμα για το πώς θα κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός για αυτό το διάστημα αλλά και συνολικά για το 2013.
athina984.gr