Ερωτηθείς σήμερα κατά πόσον τα παιδιά και στην Κύπρο συνηθίζουν να στέλλουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη, ζητώντας κάποιο δώρο, με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι «ναι, υπάρχουν και στην Κύπρο παιδιά, μικρής συνήθως ηλικίας, τα οποία απευθύνονται με επιστολή τους στον Άγιο Βασίλη, καταγράφοντας τις επιθυμίες τους για δώρα».
Η διεύθυνση, την οποία γράφουν συνήθως τα παιδιά στο φάκελο της επιστολής, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, είναι «Άγιος Βασίλης, Βόρειος Πόλος», ή «Άγιος Βασίλης, Καισαρεία», χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει συγκεκριμένη πραγματική διεύθυνση, στην οποία θα μπορούσε να παραδοθεί η επιστολή.
«Αυτό που εμείς, ως Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, κάνουμε κατά τα τελευταία τρία - τέσσερα έτη», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου, «είναι να μαζεύουμε όλες τις επιστολές ανεξαρτήτως του εάν έχει ή δεν έχει επικολληθεί γραμματόσημο, τις ανοίγουμε -χωρίς κάτι τέτοιο να θεωρείται ως παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας- και αφού τις διαβάσουμε και σταχυολογήσουμε κάποια από τα αιτήματα, απαντούμε σε κάθε παιδί χωριστά με επιστολή μας, νοουμένου όχι έχει γραφεί από το παιδί κάποια διεύθυνση αποστολέα».
«Οι επιστολές του Τμήματος», συνέχισε ο κ. Γρηγορίου, «είναι εκ μέρους του Αγίου Βασίλη σε συνεργασία με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και, χωρίς να προσωποποιούμε την κάθε μίαν απάντηση, προσπαθούμε να δώσουμε λίγη χαρά στο παιδί των 8 - 10 ετών περίπου που γράφει, πιστεύοντας στην ύπαρξη του Αγίου Βασιλείου και έτσι πιστεύουμε ότι προσφέρουμε μιαν παραπάνω χαρούμενη ατμόσφαιρα στην οικογένεια αυτών των παιδιών».
Αναφερόμενος σε επιστολές παρελθόντων ετών, οκ. Γρηγορίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι συνήθως τα παιδιά ζητούν από τον Άγιο Βασίλη ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή μια χάρη, όπως για παράδειγμα να βοηθήσει τους γονείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ακόμα και για ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.
«Ημουν πάντα καλό παιδί, διάβαζα, άκουα τους γονείς και τους δασκάλους μου και σε παρακαλώ, Άγιε μου Βασίλη, να μου στείλεις... (αυτό το παιχνίδι)», έγραψε, για παράδειγμα, ένα παιδί, όπως είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
«Θυμάμαι», πρόσθεσε γελώντας ο κ. Γρηγορίου, «ένα παιδί έγραφε: Εγώ πάντα ήμουν καλό παιδί, ενώ ο αδελφός μου ήταν άτακτος, για αυτό μην του φέρεις εκείνου παιχνίδι».
«Υπάρχουν, επίσης, συγκινητικές περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου, «όπως παιδιών που γράφουν: Εγώ δεν θέλω δώρο εφέτος, Άη Βασίλη, αλλά, σε παρακαλώ πολύ, κάνε να γίνει καλά ο πατέρας μου που είναι άρρωστος στο Νοσοκομείο».
«Μέχρι και πέρυσι», είπε ο κ. Γρηγορίου, «πέραν των απαντητικών επιστολών μας εκ μέρους του Άγιου Βασίλη, είχαμε την ευκαιρία να πηγαίνουμε με δώρα ως Άη Βασίληδες σε κάποιο νηπιαγωγείο, ή σχολείο, ή άλλο ίδρυμα, όμως εφέτος, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού μας, εξ αιτίας των μέτρων οικονομικής περισυλλογής, παρά τη μικρή σχετική δαπάνη, δεν θα δοθούν δώρα».