tromaktiko: Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για τα ελληνικά σχολεία στη Τουρκία

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για τα ελληνικά σχολεία στη Τουρκία



από το Γραφείο Τύπου
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, κατέθεσε την εξής Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στη Τουρκία...
Προς τον υπουργο εξωτερικων Δημητρη Αβραμοπουλο

«Κύριε Υπουργέ,

Τα άρθρα 37 έως 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, επιβάλλουν τις αντίστοιχες των καθηκόντων τους και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, τις «παράλληλες υποχρεώσεις» για τη χορήγηση προνομίων στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή τα ίδια δικαιώματα που η Τουρκία απαιτείται να χορηγήσει στις μη-μουσουλμανικές μειονότητες της.

Οι «παράλληλες υποχρεώσεις», όμως, ερμηνεύονται αυθαίρετα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, στα οποία γίνονται επίσημες καταγγελίες, η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την «αμοιβαιότητα» γιατί οι εκπαιδευτικές δαπάνες των μουσουλμάνων μαθητών σε μειονοτικά σχολεία στην Ελλάδα καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην Τουρκία, τα ελληνικά σχολεία δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Ομοίως, τα κτίρια των μειονοτικών σχολείων στην Ελλάδα ανακαινίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ και πάλι, ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Τουρκία πρέπει να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους για τη συντήρηση των κτιρίων τους.

Οι όποιες προσπάθειες των χριστιανών εκπαιδευτικών να προσεγγίσουν το Υπουργείο Παιδείας και να απαιτήσουν ίσο καθεστώς με τα υπόλοιπα σχολεία στην Τουρκία, έπεσαν στον κενό. Γίνεται απλή καταγραφή των προβλημάτων και το θέμα χάνεται στον λαβύρινθο της τουρκικής γραφειοκρατίας.

Όπως μου επισημαίνει η Πολιτευτής Ροδόπης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ντίνα Παπαχρήστου, «η Ελληνική κοινότητα της Τουρκίας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εξαφάνιση αλλά και την δική σας αδιαφορία».

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποιά είναι η θέση σας για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης στην λειτουργία των Ελληνικών σχολείων, στην γειτονική μας Τουρκία;»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!