και θα αναζωογονήσει την πόλη. Η ριζική αναδιαμόρφωση μιας έκτασης 5,5 χλμ., με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε στη Real planet o αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, το φθινόπωρο του 2013. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πέντε από τους συνολικά 13 κήπους, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης θα κυριαρχούν το πράσινο -τα δέντρα που έχουν φυτευτεί και αυτά που θα φυτευτούν ξεπερνούν τα 1.900- και το υδάτινο στοιχείο. Μάλιστα, από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αναμένεται η μέση θερμοκρασία της περιοχής, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να μειωθεί τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο κήπος του Νερού
Οπως φανερώνει και το όνομα, είναι ένας χώρος όπου το νερό κυριαρχεί. Αποτελεί ένα από τα πιο δροσερά σημεία της νέας παραλίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κήπου είναι ο καταρράκτης μήκους 100 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων, ο οποίος δεν λειτουργεί μόνο σε αισθητικό επίπεδο, αλλά προσφέρει και ακουστική άνεση στον χρήστη του πάρκου, καθώς ο ήχος του νερού καλύπτει τους θορύβους της πόλης. Σε όλο το μήκος του κήπου έχει κατασκευαστεί μια ξύλινη πέργκολα που στεγάζει το περιμετρικό πλακόστρωτο γύρω από την υδάτινη επιφάνεια, ενώ μια μεγάλη επιμήκης επιφάνεια νερού με νούφαρα και καλαμιές έχει δημιουργηθεί στην πλευρά του κήπου με το μεγαλύτερο εύρος. Στην απέναντι πλευρά έχει κατασκευαστεί μια πίστα για σκέιτμπορντ και στο κέντρο του κήπου υπάρχει ένα αναψυκτήριο.
Ο κήπος του Ηχου
Ο κήπος του Ηχου είναι φυτεμένος εξ ολοκλήρου με ψηλά δέντρα και καλαμιές στη βόρεια πλευρά του και με χαμηλότερο πράσινο στην υπόλοιπη έκτασή του. Αυτός ο κήπος ξεχωρίζει για τις μεγάλες πέργκολες γύρω από το κεντρικό αίθριο, πάνω στις οποίες αναπτύσσονται αναρριχώμενα φυτά. Οι πέργκολες δημιουργούν εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι μοιάζουν με μικρά δωμάτια, όπου ο κόσμος μπορεί να καθίσει. Ενα μονοπάτι που καταλήγει στον κήπο των Ρόδων διασχίζει τον κήπο του Νερού, ενώ μια δεύτερη διαδρομή ορίζεται από τρεις μεγάλες γραμμικές υδάτινες επιφάνειες. Στον εν λόγω κήπο εντάσσεται το μνημείο των πεσόντων πολεμιστών της Κορέας.
Ο κήπος του απογευματινού ήλιου
Ενας τεχνητός λόφος ύψους περίπου 3,5 μέτρων, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις 200 περίπου κατοίκων οι οποίοι δηλώνουν πως θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσουν την κατασκευή του, θα είναι το σημείο αναφοράς του κήπου. Ο λόφος με την τριγωνική κάτοψη που δημιουργείται μεταξύ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και της παλιάς ηλεκτρικής εταιρείας θα διαμορφωθεί με χώμα, προσομοιάζοντας σε φυσική μαλακή πλαγιά. Στόχος των μελετητών είναι όχι μόνο να μειώσουν οπτικά τον όγκο που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο αλλά να προσφέρουν στους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης την δυνατότητα να απολαμβάνουν «αφ’ υψηλού» το ηλιοβασίλεμα. Για την εύκολη ανάβαση στον λόφο θα κατασκευαστούν ομαλές ράμπες κατά μήκος των οποίων θα τοποθετηθούν καθιστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί στο πλακόστρωτο ένα μικρό αναψυκτήριο, ενώ προβλέπονται φυτεύσεις και η δημιουργία χώρου στάθμευσης.
Ο κήπος του Αλέξανδρου
Ο κήπος του Αλέξανδρου, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, βρίσκεται μεταξύ του Λευκού Πύργου και του πλακόστρωτου στο ύψος της οδού Eντισσον. Ο σχεδιασμός του προβλέπει να ενοποιηθούν τα τρία ξεχωριστά πάρκα από τα οποία αποτελείται σήμερα, με τη δημιουργία μεγάλων επιφανειών πρασίνου και με την αφαίρεση των υφιστάμενων φυτικών περιφράξεων. Η κεντρική διαδρομή που καταλήγει στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα εμπλουτιστεί με δεντροστοιχίες και συστοιχίες με πίδακες νερού, ενώ θα τοποθετηθούν μαρμάρινα καθιστικά. Το υπάρχον πλακόστρωτο προς τη θάλασσα θα διατηρηθεί, θα επενδυθεί με ξύλο και θα μοιάζει με εξέδρα πάνω στην οποία θα υπάρχουν καθίσματα και πίδακες νερού.
Ο κήπος των Ρόδων
Ο κήπος των Ρόδων, ένας εκ των πέντε υλοποιημένων κήπων, θυμίζει τις αυλές των παλιών αρχοντικών σπιτιών. Ενας παιδότοπος, που τα παιδιά ήδη απολαμβάνουν και ο οποίος προστατεύεται από μια περίκλειστη πέργκολα, έχει κατασκευαστεί στη βόρεια πλευρά του κήπου. Εκτός από την παιδική χαρά, στο κέντρο έχει κατασκευαστεί ένα αναψυκτήριο με έκταση περίπου 100 τ.μ., ενώ στο νότιο κομμάτι υπάρχουν παρτέρια με πολύχρωμες τριανταφυλλιές. Ανάμεσα στα παρτέρια έχουν δημιουργηθεί διαδρομές με καθιστικά.
Ο κήπος της Μουσικής
Στην περιοχή που συνορεύει με το Μέγαρο Μουσικής της πόλης δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιος άλλος κήπος έκτος απ’ αυτόν της μουσικής. Ο χώρος, που έχει φυτευτεί με δεκάδες δέντρα, έχει στο κέντρο του ένα τριγωνικό «ξέφωτο» φυτεμένο με γρασίδι, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί τρεις μεγάλες ξύλινες εξέδρες. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί ένας χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά. Οπως αποκαλύπτει το όνομά του, ο κήπος προσφέρεται για υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις.
Ο κήπος των Γλυπτών
Εχοντας ως κεντρικό στοιχείο μια λίμνη έκτασης ενός περίπου στρέμματος, οι μελετητές σχεδίασαν τον κήπο των Γλυπτών ως ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης». Στον κήπο, που θα κατασκευαστεί απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο, προβλέπεται η τοποθέτηση 15 γλυπτών Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Δίπλα από τη λίμνη έχει σχεδιαστεί μια μικρή πλατεία, ενώ γύρω από τη λίμνη θα υπάρχουν καθιστικά, παρτέρια και ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων.