tromaktiko: Ζητούσαν από ηλικιωμένους χρήματα για... μοσχεύματα

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ζητούσαν από ηλικιωμένους χρήματα για... μοσχεύματα



Οι κατηγορούμενοι είχαν αποσπάσει 153.550 ευρώ και αποπειράθηκαν να αρπάξουν άλλες 405.000 ευρώ, ενώ εξιχνιάστηκαν 32 απάτες και 22 απόπειρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μάλιστα, ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας σκορπούσε τα κέρδη του διαμένοντας σε ξενοδοχεία, κρατούσε διπλά δωμάτια ως... κρυψώνες, ενώ είχε ακόμη και «καβάντζες» με τρόφιμα σε κονσέρβες για την περίπτωση που χρειαζόταν να κρυφτεί! Επίσης, είχε πάθος με τις μοτοσικλέτες, καθώς βρέθηκαν τιμολόγια για την αγορά συνολικά έξι δικύκλων, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη δύο ποδήλατα, αλλά και επτά... πατίνια, αξίας 180 ευρώ το ακριβότερο από αυτά.

Ηδη από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 53χρονος, που φέρεται ως ο αρχηγός της σπείρας, και ο 39χρονος συνεργός του, ενώ αργά το απόγευμα συνελήφθη ένα ακόμη άτομο. Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε πως οι δύο από τους τρεις δράστες είναι ο Γιώργος Μαστορόπουλος του Νικολάου και της Σεβαστοζαχαρούλας και ο Αντώνης Κάμτσης του Θωμά και της Ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης υπηρεσίας η εξάρθρωση της σπείρας είχε εξελιχθεί σε «προσωπική» υπόθεση, καθώς τα θύματα προέρχονταν από μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 53χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια κάθειρξη για απάτες κατά συρροή και αποφυλακίστηκε το 2006.

Μετά τα μεσάνυχτα...

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η τριμελής σπείρα άρχισε τη δράση της από την Αθήνα περίπου από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πρώτη απάτη καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου και τα κρούσματα συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας προσποιούνταν τον... εφημερεύοντα γιατρό και τηλεφωνούσε σε ηλικιωμένα άτομα, συνήθως μετά τα μεσάνυχτα, «ποντάροντας» στο στοιχείο του αιφνιδιασμού και στην ταραχή που θα τους προκαλούσε.

«Αφού εξηγούσε ότι ήταν γιατρός από κάποιο νοσοκομείο, τους έλεγε ότι ο γιος, η κόρη τους ή κάποιο άλλο στενό συγγενικό τους πρόσωπο είχε υποστεί έμφραγμα και χρειαζόταν επειγόντως να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο καρδιολογικό κέντρο στην Αθήνα, ενώ όσο προχωρούσε η απάτη έκαναν λόγο ακόμη και για την ανάγκη μεταμόσχευσης και έτσι άρχιζαν να ζητάνε χρήματα για τη νοσηλεία και το μόσχευμα», εξηγεί αξιωματικός.

Τρία τηλεφωνήματα

Ο ίδιος τονίζει πως το πρώτο τηλεφώνημα γινόταν σχεδόν πάντα από τον φερόμενο ως αρχηγό, ενώ στη συνέχεια επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με το θύμα και οι άλλοι δύο συνεργοί του, ο ένας παρουσιαζόμενος ως εξειδικευμένος γιατρός και ο άλλος συνήθως ως λογιστής νοσοκομείου. Μόλις συμφωνούσαν στο χρηματικό ποσό που απαιτούνταν, κανόνιζαν το ραντεβού για την παραλαβή των χρημάτων, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή φρόντιζαν να παίρνουν τα μέτρα τους αλλάζοντας το σημείο της συνάντησης τρεις φορές, με οδηγίες που έδιναν στο θύμα τους. «Είχαν επιλέξει τηλεφωνικά νούμερα στην περιοχή της Ανάληψης, τα οποία έπαιρναν με τη σειρά και όποτε "έπεφταν" πάνω σε ηλικιωμένο άτομο ξεκινούσαν την απάτη. Στην Αθήνα χτυπούσαν συνήθως σε Πατήσια, Περιστέρι και Αιγάλεω», λέει αξιωματικός.

Με έφεση στην... καλή ζωή

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί, η λεία από την εξαπάτηση των ηλικιωμένων μετατρεπόταν σε... καλή ζωή, ξενοδοχεία και... δίκυκλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 53χρονος, που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ φέρεται ως ο αρχηγός της ομάδας, κρατούσε δωμάτια σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης σε Λαμία και Αθήνα. «Σε κάθε ξενοδοχείο είχε δύο δωμάτια, στο ένα έμενε και το άλλο ήταν κατά κάποιον τρόπο σαν αποθηκευτικός χώρος», αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός. Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί πως το συγκεκριμένο άτομο ζούσε μία σχετικά άνετη ζωή, κάτι που φαινόταν και από τα ακριβά πούρα που κάπνιζε, ενώ είχε πάθος με τις μοτοσικλέτες και τα πατίνια.

agelioforos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!