Η ανάλυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών που μίλησαν για ψαλίδι στην στεγαστική πολιτική ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλο, στην ουσία το ΥΠΕΣ μαζί με το Υπουργείο Εργασίας κατέχουν τη μερίδα του λέοντος από τις συνολικές περικοπές των κοινωνικών παροχών ύψους 113 ευρώ, που προνοούνται προνοείται στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται μειωμένος κατά 127 περίπου εκ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012. Η μείωση αυτή κατανέμεται σε μείωση 54 εκ. ευρώ για τακτικές δαπάνες (μείωση 13%)και 72,7 εκ. περίπου για τις αναπτυξιακές δαπάνες (μείωση 25%).
«Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ένας προϋπολογισμός δραστικών εξοικονομήσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ουσιαστικές. Στον προϋπολογισμό απεικονίζονται οι συνέπειες των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Τρόικα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ Ανδρέας Ασσιώτης αναλύοντας τον προϋπολογισμό για το 2013.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την στεγαστική πολιτική σε πρόσφυγες και παθόντες για το 2013 περιορίζεται στα 71,2 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2012 (113,12 εκ) και κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2010.
Όπως ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, οι εξοικονομήσεις για τους πρόσφυγες και παθόντες ανέρχεται στα 42 εκ. ευρώ. Μεταξύ των περικοπών, περιλαμβάνονται σε 14 εκ. από την επιχορήγηση αγοράς διαμερισμάτων και οικιών για εκτοπισθέντες, 7,5 εκ. από σχέδια αυτοστεγάσεων και υποδομών, 7,5 εκ. από τη επιχορήγηση αυτοστέγασης που δίνεται για ιδιόκτητα οικόπεδα, 5 εκ. μέσω της ανέγερσης οικοδομικών έργων και 3,4 εκ. από τη συντήρηση κατοικιών των προσφύγων.
Άλλα 13 εκ. εξοικονομούνται από τις δαπάνες για τη στεγαστική πολιτική των μη προσφύγων. Από αυτά 8,4 εκ. ευρώ θα επέλθει από τη μείωση των στεγαστικών δανείων ενώ άλλα 4 εκ. εξοικονομούνται μέσω τα επιχορήγησης των στεγαστικών δανείων.
«Είναι προφανές πως οι σημαντικότερες μειώσεις έχουν επηρεάσει τα κονδύλια που αφορούν στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης (πολεοδομικών οδικών έργων και έργω αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του πληθυσμού) και των στεγαστικών σχεδίων που εφαρμόζονται τόσο για το γενικό πληθυσμό, όσο και για τους εκτοπισθέντες», ανέφερε ο κ, Ασσιώτης.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως από τη συζήτηση σήμερα έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι των περικοπών που αφορούν τις κυβερνητικές παροχές θα προέλθει μέσα από εξοικονομήσεις που αφορούν ιδιαίτερα τα στεγαστικά προγράμματα, τα δάνεια και τις παροχές του ΥΠΕΣ.
Όπως είπε, το συνολικό ποσό των εξοικονομήσεων από κοινωνικές παροχές με βάση τη συμφωνία μας με την Τρόικα θα ανέλθει στα 113 εκ. εκ των οποίων τα 35 εκ θα προέλθουν από το Υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα εκ. θα έλθουν κυρίως από τα στεγαστικά προγράμματα του ΥΠΕΣ.
Είπε ακόμη ότι ο κ. Ασσιώτης ενημέρωσε την Επιτροπή πως οι εξοικονομήσεις αυτές θα επέλθουν από επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων σε κάποιες από αυτές τις χορηγίες, που θα αντικαθιστούν υφιστάμενα κριτήρια και θα αναθεωρηθεί το ύψος των παροχών σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, μίλησε για «σφαγή του προσφυγικού κόσμου».
«Ανεξαρτήτως ή έστω αι αν έχει συμφωνηθεί κυβέρνηση και Τρόικα στο να σφαγιάσουν με αυτό τον τρόπο τον προσφυγικό κόσμο, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε βάρος της προσφυγικής πολιτικής όσο και σε βάρος της πολιτικής αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών κατά των περιουσιών στα κατεχόμενα», είπε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κοκουμά μίλησε για πανικό «που θέλουν να δημιουργήσουν κάποιοι ότι δεν υπάρχουν λεφτά».
«Αντιλαμβάνεστε ότι ο πανικός που προσπαθούν να δημιουργήσουν μέσα στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν λεφτά, τουλάχιστον για όσους είναι εγκεκριμένοι προβλέπεται στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς το αντίστοιχο κονδύλι και θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει στους προϋπολογισμούς κονδύλι 48 εκ. περίπου που φαίνεται ότι αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες αιτήσεις για την προσφυγική χορηγία για αγορά διαμερίσματος ή ανέγερσης κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε πως «ο προϋπολογισμός του 2013 παρά τα προβλήματα με την κρίση αφήνει τους πρόσφυγες για ακόμη μια φορά εκτεθειμένους στις ανάγκες τους στην μοίρα τους και στην καταστροφή του '74 η οποία επέφερε και το χάσιμο των εισοδημάτων τους και των προοπτικών της γης τους για τα οποία καμία μέριμνα δεν έγινε μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι ενώ η θέση της ΕΔΕΚ ότι η προσφυγική κυβερνητική πολιτική έχει πτωχεύσει αντιμετωπιζόταν από τους κυβερνώντες ως λαϊκισμός, «σήμερα έχοντας ενώπιών μας τα πραγματικά στοιχεία δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η προσφυγική πολιτική πλέον καταργείται και πτωχεύει».
Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε για «αλλοπρόσαλλη πληροφόρηση» σε σχέση με τα στεγαστικά προγράμματα του ΥΠΕΣ, αφού, όπως είπε, εκπρόσωποι του Υπουργείου μίλησαν για περικοπές 55 εκ. ευρώ, ενώ εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ μίλησε για 35 εκ. όπως προνοούνται στο τελικό μνημόνιο.
«Επιβεβαιώνεται αυτό που δηλώσαμε ότι υπάρχει ασάφεια έλλειψη συσχετισμού μεταξύ των προϋπολογισμών και των συμφωνιών με την τρόικα και πρέπει κάποιοι να μας εξηγήσουν ενώ η τρόικα ζητά 35εκ εξοικονόμηση από τα στεγαστικά σχέδια , αυτοί εφαρμόζουν πιο αυστηρή πολιτική μειώνοντας 55εκ τα στεγαστικά σχέδια», είπε.
alithia.com.cy