ιστότοπος μέσω του οποίου το πολυδαίδαλο κύκλωμα παιδόφιλων που αποκαλύφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διακινούσε on-line το ανατριχιαστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Η αποκάλυψη αυτή, που έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και θα προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς, έρχεται μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Ιντερνετ για τους ανήλικους χρήστες. Στην παγκοσμίως διάσημη ιστοσελίδα για παιδιά -κυρίως για κορίτσια μέχρι και 15 ετών- οι χρήστες μπορούν να παίξουν παιχνίδια με κούκλες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συνομιλίας των ανηλίκων που έχουν γίνει μέλη του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου.
Πρόκειται για μια καθ’ όλα νόμιμη ιστοσελίδα, όπου η συναίνεση των γονιών είναι απαραίτητη ώστε να επιτραπεί στον ανήλικο χρήστη να γίνει μέλος. Συγκεκριμένα, οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στους διαχειριστές του ιστοτόπου σχετική ηλεκτρονική επιστολή όπου τονίζουν ότι εγκρίνουν την εγγραφή του παιδιού τους.
Χιλιάδες Ελληνόπουλα έχουν γίνει μέλη του ιστοτόπου, που αποκαλείται και «Facebook των πιτσιρικάδων» (αν και ουδεμία σχέση έχει με το κοινωνικό δίκτυο του Facebook), και συνομιλούν καθημερινά με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Κατάσταση η οποία αναμένεται να ανατραπεί από τη… βόμβα που έσκασε: «Η σελίδα είναι γεμάτη παιδόφιλους που αναζητούν ανυποψίαστους ανήλικους για να τους μπλέξουν στα δίχτυα τους». Η αποκάλυψη ήρθε από τα πλέον αρμόδια χείλη: ενός Ελληνα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη δίωξη της παιδοφιλίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., διεξήχθη μεγάλη επιχείρηση σε Αττική, Δράμα, Ρόδο, Ικαρία και Χαλκίδα και συνελήφθησαν δέκα παιδόφιλοι που διακινούσαν υλικό το οποίο προκαλεί φρίκη, καθώς περιέχει άγριες κακοποιήσεις παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας από 1 έτους μέχρι και 12 ετών.
Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση
Το γεγονός πως το «Facebook των πιτσιρικάδων» έχει γίνει η αγαπημένη ιστοσελίδα των ανά τον κόσμο παιδόφιλων δεν ήταν γνωστό ούτε στους νόμιμους διαχειριστές της, μέχρι που οι καταγγελίες άρχισαν να πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί της να είναι σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: πριν από περίπου τρεις μήνες, τέσσερις γονείς από διάφορες πόλεις της χώρας κατήγγειλαν στις τοπικές αστυνομικές αρχές πως τα ανήλικα παιδιά τους δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από αγνώστους μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ., όπου σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, με αποτέλεσμα από μια πρώτη έρευνα που έκαναν ειδικευμένοι αστυνομικοί, να διαπιστώσουν πως πολλά από τα προφίλ που έχουν δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ψεύτικα και δεν ανήκουν σε ανηλίκους, αλλά σε ενήλικες που σίγουρα δεν έχουν αγαθές προθέσεις.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της ιστοσελίδας, ώστε να λάβουν και αυτοί τα μέτρα τους. Ετσι, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον σε διαρκή επικοινωνία με τους διαχειριστές ώστε να στηθεί ο μηχανισμός που θα εντοπίζει άμεσα τα ψεύτικα προφίλ που δημιουργούσαν παιδόφιλοι προκειμένου να «ψαρεύουν» ανήλικα αγόρια και κορίτσια και να υποκλέπτουν τα στοιχεία τους για μελλοντική χρήση.
Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εspresso», η μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται σε εξέλιξη επικεντρώνεται κυρίως στον εντοπισμό των παιδόφιλων που καιροφυλακτούν στο chat (ζωντανή συνομιλία) του «Facebook των πιτσιρικάδων». Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει αρκετά ύποπτα προφίλ και πλέον βρίσκονται στη διαδικασία της διασταύρωσης ώστε να αποκαλυφτούν οι παιδόφιλοι που κρύβονται πίσω από αυτά.
Οπως λένε στην «Espresso» αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, πολύ σύντομα στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι σε θέση να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις γι’ αυτή την πολλή σοβαρή υπόθεση που αφορά την προστασία των παιδιών.
ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ 12ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αδίστακτοι παιδόφιλοι, χρησιμοποιώντας τη διεθνώς δημοφιλή παιδική ιστοσελίδα για να πλησιάζουν τα παιδιά, σκιαγραφείται μέσα από τις καταγγελίες των Ελλήνων γονέων, οι οποίες έχουν ήδη φτάσει τις δέκα. Οι πρώτες τέσσερις καταγγελίες, οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη δέκα μελών του πολυδαίδαλου κυκλώματος παιδοφιλίας, ήρθαν από περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Οι γονείς εξήγησαν πως οι παιδόφιλοι χρησιμοποίησαν και το chat του Δικτύου, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν μία από τις καταγγελίες, που προέρχεται από μεγάλη πόλη της βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εspresso», δύο γονείς επισκέφθηκαν έντρομοι το τοπικό αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλαν στον εμβρόντητο αστυνομικό πως το παιδί τους κινδυνεύει από έναν παιδόφιλο, ο οποίος δεν αρκέστηκε στην επικοινωνία μέσω του Ιντερνετ. Οπως κατήγγειλαν οι γονείς στην αστυνομία, το 12χρονο κοριτσάκι τους, ανυποψίαστο, άρχισε να έχει συνομιλίες μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου παιδικού κοινωνικού δικτύου με άγνωστο άτομο που του είχε εμφανιστεί ως συνομήλικο κορίτσι και τελικά κατάφερε να μάθει μέχρι και το τηλέφωνο του σπιτιού της οικογένειας.
Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το «συνομήλικο κορίτσι» ήταν παιδόφιλος, ο οποίος άρχισε σταδιακά να στέλνει μηνύματα με πονηρό περιεχόμενο στο παιδί, ενώ στη συνέχεια δεν δίστασε να πάρει τηλέφωνο στο σπίτι! Η 12χρονη μαθήτρια αμέσως ενημέρωσε τους γονείς της για τα περίεργα μηνύματα, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να καταγγείλει την περιπέτειά του στην αστυνομία και βέβαια να διαγράψει αμέσως από το προφίλ του παιδιού το ύποπτο άτομο.
Από κει κι έπειτα άρχισαν να καταφθάνουν στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. αρκετές ακόμη καταγγελίες, με αποτέλεσμα μέσα σε τρεις μήνες να έχουν φτάσει ήδη τις δέκα, ενώ πιθανότατα θα προστεθούν και άλλες τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού η υπόθεση της παιδοφιλίας έχει γίνει πλέον γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ολες οι καταγγελίες που έχουν γίνει ώς τώρα αφορούν ύποπτα μηνύματα με πονηρό περιεχόμενο, τα οποία έχουν δεχτεί τα παιδιά μέσα από chat του Δικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο από τις καταγγελίες προέρχονται από την Αθήνα, ενώ οι υπόλοιπες από την επαρχία.
ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ
Επτά συμβουλές για προφύλαξη
«Θα αφήνατε το παιδί σας μόνο του στο πάρκο χωρίς επιτήρηση; Θα το αφήνατε να μπει στη θάλασσα, αν δεν το είχατε μάθει πρώτα να κολυμπά; Θα του δίνατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, αν δεν είχε δίπλωμα οδήγησης; Θα το εμπιστευόσασταν σε έναν άγνωστο;» Αν σ’ αυτά τα ερωτήματα η αυτονόητη απάντηση κάθε υπεύθυνου γονέα είναι αρνητική, αντίστοιχη θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του και σε σχέση με τον απέραντο κόσμο του Ιντερνετ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε γονέας οφείλει να αφιερώσει χρόνο για να μάθει το Διαδίκτυο και τις κακοτοπιές του, να εκπαιδεύσει το παιδί του στην ασφαλή χρήση του και να του επισημάνει τους κινδύνους που καραδοκούν.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι γονείς στις επαφές που έχουν τα παιδιά τους μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και των chatrooms. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι σε τέτοιους χώρους ποτέ δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ταυτότητα του άλλου, αν δεν τον γνωρίζουν προσωπικά στον πραγματικό κόσμο, ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας ή το σχολείο του παιδιού και ότι το παιδί δεν πρέπει ποτέ να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μόνο μέσω Διαδικτύου.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει συντάξει πλήθος αναλυτικών οδηγών που απευθύνονται σε γονείς και εξηγούν βήμα-βήμα τι θα πρέπει να προσέξουν στη διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού τους.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που όλοι οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους:
1) Να μην απαγορεύουν στα παιδιά τους την πρόσβαση στο Ιντερνετ.
2) Να βάλουν τον υπολογιστή στο σαλόνι ώστε το «σερφάρισμα» να είναι οικογενειακή υπόθεση.
3) Να εξερευνούν το Ιντερνετ μόνοι ή παρέα με το παιδί τους, ώστε να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς τους λέει όταν τους ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη on-line.
4) Να βρίσκουν ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και να πλοηγούνται σε αυτούς μαζί.
5) Να τους εξηγούν για ποιους λόγους δεν τους επιτρέπουν συγκεκριμένες ενέργειες ή ιστοσελίδες.
6) Να μάθουν στα παιδιά τους να τους εμπιστεύονται και να τους μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.
7) Να τα εκπαιδεύσουν ώστε να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.
Αναλυτικές συμβουλές για γονείς και παιδιά παρέχονται στη διεύθυνση www.saferinternet.gr.
Πηγή: Espresso