να αποπληρωθούν για τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών με ποσά κουρεμένα από 8 έως 20%. Μπλοκάρουν όλες τις δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές Φεβρουαρίου αφού προχωρούν σε επίσχεση.
Όπως όλα δείχνουν, αν η κυβέρνηση αποπληρώσει τελικά τα χρέη στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ μειωμένα, όλοι οι πάροχοι υγείας θα μπλοκάρουν τον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, προαναγγέλλουν εμπάργκο από τις αρχές Φεβρουαρίου (1η Φεβρουαρίου) για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Σταϊκούρας, Λυκουρέντζος, Βρούτσης και Σαλμάς) και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε να καταβληθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες 1,7 δις ευρώ σε όσες οφειλές έχουν εκκαθαριστεί.
Αν και αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως οι μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και 30%, τελικώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους κλάδους ανάγκασαν τους κυβερνητικούς παράγοντες να περιορίσουν τα ανάλογα ποσά. Πάντως όλοι οι κλάδοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Τα κουρέματα
Ειδικότερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ (και των Ταμείων που ενσωματώθηκαν) από το 2010 έως τις 31.12.2011 θα δοθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες με κούρεμα 1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους παρόχους καθώς ελήφθη υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη rebate και claw back που αποτελούν δύο σημαντικές εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν τα χρήματά τους με έκπτωση 8%, τα Διαγνωστικά Κέντρα από 10 έως 20% ανάλογα με το αν έχουν μεγάλο τζίρο και οι χιλιάδες γιατροί που περιμένουν από το 2010 να δούνε ζεστό χρήμα θα το εισπράξουν κουρεμένο από 10 έως 20% επίσης ανάλογα με το τζίρο τους.
Οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού θα υποστούν μείωση 20% ενώ οι φυσιοθεραπευτές 10%.
Πάντως οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στους παρόχους του συστήματος Υγείας είναι να αποπληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου όλες οι οφειλές του παρελθόντος ώστε να ξεκινήσει από κει και πέρα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί κανονικά με βάση τη ρευστότητα.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ αποτελεί γρίφο καθώς η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή κρατούν άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων.
Αντιδράσεις
Πρόεδρος Ένωσης των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου:
«Το ποσοστό κουρέματος είναι απαράδεκτο. Ο ιατρικός κόσμος δεν αποδέχεται τετελεσμένα καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη πάρει δάνεια έναντι αυτών των οφειλών. Το κούρεμα αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολλές χιλιάδες λουκέτα σε ιατρεία και κυρίως εργαστήρια. Το συντονιστικό μέτωπο των φορέων που συνεδρίασε, αποφάσισε να μην αποδεχθεί κούρεμα παραπάνω από το ποσοστό που κούρεψαν τα χρήματα των φαρμακοποιών δηλαδή 3,5%. 'Όλοι οι φορείς προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις».
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας:
«Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια δεν αντέχουν κούρεμα μεγαλύτερο από αυτό των φαρμακοποιών για 3 συγκεκριμένους λόγους: Από το 1991 οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στο ίδιο επίπεδο, οι τιμές αυτές έχουν δεχθεί και εκπτώσεις 20% από τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων απαιτούν αναλώσιμα υλικά που φθάνουν το 50% του τζίρου μας. Ήδη πάρθηκε απόφαση για επίσχεση παροχής δωρεάν υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».
Όπως ανακοίνωσε και το Συντονιστικό Όργανο όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας , πλην φαρμακοποιών, "μετά το συστηματικό εμπαιγμό τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όσο και της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ"., αποφάσισε να προχωρήσει από την 1η Φεβρουαρίου 2013 σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού