νομικό ξεκαθάρισμα των ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όπως επισημαίνει και η Κομισιόν στην Έκθεση Προόδου για την Ελλάδα, υπάρχουν περιπλοκές, οι οποίες ενδεχομένως θα καθυστερήσουν τις εντάξεις ακινήτων άρα και την αξιοποίηση τους. Κατόπιν τούτου, άρχισε να «μυρίζει» εκ νέου ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, έτσι ώστε το ξεκαθάρισμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να «δείχνουν» προς τη πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ για την κατάσταση των ακινήτων του Δημοσίου, επί συνόλου 71.000 ακινήτων συνολικής έκτασης 3.446.861.501 στρεμμάτων, που διαχειριζόταν ο κεντρικός φορέας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δηλαδή η ΚΕΔ, το 22,75% είναι άγνωστη, δηλαδή υπάρχουν ελλιπή στοιχεία που δεν τεκμηριώνουν την ακριβή θέση και το μέγεθος του ακινήτου. Ένα μικρό ποσοστό, 2,39%, είναι αμφίβολο, δηλαδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να το καθιστούν δημόσιο ακίνητο, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, 40,04%, είναι καταπατημένο.
Στη πραγματικότητα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής δημόσιας περιουσίας, το 13,47%, είναι πραγματικά ελεύθερο προς αξιοποίηση και μάλιστα χωρίς να μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να απαντήσει για τη ποιότητα αυτών των ακινήτων, δηλαδή πόσα είναι εμπορικά ακίνητα π.χ. παραθαλάσσιες εκτάσεις και πόσα είναι χαμηλού ή μηδενικού ενδιαφέροντος.
Πέρα από την οικονομική διάσταση των καταπατημένων, η ενδεχόμενη ρύθμιση θα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς όπως προκύπτει από τους σχετικούς καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών, δεκάδες οικισμοί έχουν δημιουργηθεί σε καταπατημένες ή διεκδικούμενες εκτάσεις του Δημοσίου, καθιστώντας απαγορευτική και τη σκέψη ακόμα για κατασχέσεις. Αυτή ήταν, άλλωστε και η λογική όλων των σχεδίων ρύθμισης που είχαν ετοιμάσει οι αρμόδιοι υπουργοί τα τελευταία 10 χρόνια που «σέρνεται» το πρόβλημα, η παροχή δηλαδή κινήτρων στους καταπατητές, προκειμένου να αποκτήσουν έναντι χαμηλού τιμήματος τίτλους ιδιοκτησίας.
Η πιεστική ανάγκη για το νομικό ξεκαθάρισμα των ακινήτων του Δημοσίου αποτυπώνεται και στη τελευταία Έκθεση Προόδου της Κομισιόν, καθώς ενώ αρχικά υπήρχε ο στόχος ένταξης 250 ακινήτων ανά τρίμηνο εντός του 2013, τελικά αυτά τα 1.000 ακίνητα θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2014.
parapona-rodou.blogspot.com