Στις 12.43 (ώρα Ελλάδος), το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,77% έναντι του ιαπωνικού και διαμορφωνόταν στα 117,2300 γεν. Έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ σταθεροποιήθηκε σήμερα στα 1,3303 δολάρια, μετά την πτώση 0,9% που κατέγραψε χθες μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ.
Την Τρίτη, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 0,9% έναντι του δολαρίου και 3% έναντι γεν από την αρχή του έτους, εν μέσω αισιόδοξων προβλέψεων για έξοδο από την κρίση χρέους. Θετική ήταν και η επίδραση των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Φυσικά, το ευρώ έχει δυναμική, ωστόσο, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο ολίσθησης, δεδομένου ότι προβλέπεται ασθενική ανάπτυξη και παραμένει πάντα ο κίνδυνος η Ιταλία και η Ισπανία να μην πιάσουν τους στόχους για το έλλειμμα».
Το γεν, αντιθέτως, συνεχίζει την ανοδική του πορεία για δεύτερη συνεχή ημέρα. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχυόταν την ίδια ώρα κατά 0,63% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 88,2400 γεν/δολάριο.
«Η πτώση του γεν ήταν αρκετά απότομη μέχρι τώρα. Μετά από μια τόσο γρήγορη πτώση, εξίσου γρήγορη θα είναι και η ανάκαμψη. Κατά τη γνώμη μου, τα σχόλια του Ακίρα Αμάρι εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για αποτροπή της υπερθέρμανσης της αγοράς», σχολιάζει στο Reuters ο Κιμιχίκο Τομίτα από την State Street στο Τόκιο. Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι η υπερβολική ανατίμηση του γεν μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την ιαπωνική οικονομία.

