Ο Πέτρος Σάρογλος, γόνος πλουσίων ομογενών του εξωτερικού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1864 και πέθανε σε ηλικία μόλις 56 ετών, το καλοκαίρι του 1920 στο Λουτράκι. Απο το κληροδότημα του έγινε το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται στην Πλατεία Παύλου Μελά και Ρηγίλλης, και χτίστηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, απόφοιτου της γαλλικής Ecole des Beaux Arts.
Η προσφορά της ΛΑΕΔ σύμφωνα με πληροφορίες από τους ιστότοπους του ΓΕΕΘΑ και της ΛΑΕΔ κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων της οικονομικής κρίσης έπιασε απίστευτες επιδόσεις και αποδόσεις. Σε καθημερινή βάση εκατοντάδες στελέχη την επισκέπτονται χρησιμοποιώντας τα κυλικεία της για τις συναντήσεις τους. Καθημερινά σιτίζονται περίπου 300 στελέχη εν ενεργεία εν αποστρατεία και λοιπές κατηγορίες δικαιουμένων συμπολιτών μας ενώ το Σαββατοκύριακο ο αριθμός ξεπερνά τους 1000.
Καλύπτει υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Διεθνείς Υποχρεώσεις την Εθιμοτυπία και το πρωτόκολλο ξένων υψηλών επισκεπτών του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων και μια ενδεικτική εικόνα δείχνουν οι παρακάτω δραστηριότητες. Την 10η Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο από τον Υπουργό Άμυνας προς τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. Την 21 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο του Α/ΓΕΕΘΑ προς τον ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων (SACEUR) και την 22 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο του Α/ΓΕΑ προς τον Α/ΓΕΑ Πολωνίας .
Επί πλέον η ΛΑΕΔ χρησιμοποιείται για Διεθνή Συνέδρια Παρουσιάσεις βιβλίων, Ομιλίες, Συγκεντρώσεις στελεχών Εκδηλώσεις Συνδέσμων τάξεων και Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών σε καθημερινή βάση. Επίσης καλύπτει και τη κοινωνική πρόσφορα των Ενόπλων Δυνάμεων στα στελέχη τους διαθέτοντας τις ιστορικές αίθουσες της ΛΑΕΔ για την τέλεση γάμων. Λειτουργεί και Μουσείο με σπάνια όπλα.
Με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η ΛΑΕΔ δεν είναι ένα καφενείο που πάνε κάποια "γραφικά γεροντάκια" να παίξουν πρέφα όπως εγράφη στο παρελθόν από δημοσιογράφο του στρατιωτικού ρεπορτάζ αλλά ένας πολυχώρος-πολυεργαλείο που αποφέρει κέρδη στον προϋπολογισμό και καλύπτει όλες αυτές τις δραστηριότητες που στο παρελθόν γίνονταν εξωτερικά στην ελεύθερη αγορά.
Σε αυτό το Πολυεργαλείο-Πολυχώρο ζητεί η τρόικα να μπει πωλητήριο βάζοντας στο μάτι το υψηλής αξίας κτίριο στο κέντρο της Αθήνας αδιαφορώντας για τις υπηρεσίες που προσφέρει και στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα πιέσει για αλλαγή της νομοθεσίας για τα Εθνικά Κληροδοτήματα εκτός εάν το ΥΠΕΘΑ αντιδράσει και σταματήσει την διαδικασία.