tromaktiko: Η νέα Λιμενική Στρατηγική της χώρας

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η νέα Λιμενική Στρατηγική της χώρας



Σε δύο άξονες, πενταετούς ορίζοντα, διαρθρώνεται η νέα Λιμενική Στρατηγική του υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου...

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του υφιστάμενου λιμενικού συστήματος και του εσωτερικού δικτύου θαλάσσιων μεταφορών – Εξυπηρέτηση της νησιωτικότητας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων και αναβάθμιση του ρόλου τους στο διεθνές σύστημα θαλάσσιων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως, «η νέα στρατηγική στοχεύει στην ολοκλήρωση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, για την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εδαφική συνοχή της χώρας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι, «το πλεονέκτημα της χώρας μας στη θάλασσα είναι πανίσχυρο τόσο ως προς τις μεταφορές, με το 80% του παγκοσμίου εμπορίου να διεξάγεται μέσω θαλάσσης και την ελληνόκτητη ναυτιλία κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα, όσο και το παγκοσμίου φήμης φυσικό κάλλος και τουριστικό προνόμιο.

Όμως η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος δεν υπήρξε ανάλογη: η ναυτική μας παράδοση, η γεωγραφική θέση - με τη χώρα μας να αποτελεί είσοδο στην Ε.Ε. - ο νησιωτικός μας πλούτος και το εκτεταμένο δίκτυο λιμανιών, αποτελούν παράγοντες που οφείλουμε, όχι απλώς επιθυμούμε, να εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά».

Ακόνη ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως, «στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Και οι λιμένες είναι δύναμη. Είναι «οχήματα ανάπτυξης» για την εθνική, αλλά και τις τοπικές οικονομίες».

Αναλυτικότερα, οι ελληνικοί λιμένες, σύμφωνα με τη Λιμενική Στρατηγική του υπουργείου, πρέπει να:

- Να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και ιδίως αυτό που διακινείται στην Ανατολική Μεσόγειο

-Να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα σε ανταγωνιστικές τιμές

-Να έχουν ευέλικτη και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και διαχείρισης

-Να προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία

Οι δε βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι:

-Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας

-Ένα σαφές και σταθερό κανονιστικό πλαίσιο

-Η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

-Η ισότιμη και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για επιχειρηματική ανάπτυξη προς όφελος και των δύο πλευρών

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!