tromaktiko: Κατέθεσα ολοκληρωμένη πρόταση για Κυπριακό και εποίκους, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κατέθεσα ολοκληρωμένη πρόταση για Κυπριακό και εποίκους, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας



Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε την Τρίτη ότι... ο ίδιος στην τηλεοπτική αναμέτρηση για το Κυπριακό μαζί με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταυρό Μαλά, κατέθεσε «μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού» προτάσσοντας «την δημιουργία με Νόμο, Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με την συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αλλά και με δυνατότητα αξιοποίησης εμπειρογνωμόνων και δεξαμενών σκέψεως για ολοκληρωμένη στρατηγική και συνεχή μελέτη της πολιτικής της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής».

Σε δηλώσεις του μετά που άκουσε τις θέσεις του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων «Ελπίζω - Αγωνίζομαι - Ζω» ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τάσσεται υπέρ «της παράλληλης και ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης, διότι 38 χρόνια διακοινοτικών συνομιλιών επέτρεψαν στην Τουρκία να απεγκλωβιστεί από το Κυπριακό και από χώρα κατακτητής και εισβολέας μετατράπηκε ουδέτερη χώρας και το πρόβλημα έγινε δικοινοτικό».

Ο άλλος άξονας δράσης για το Κυπριακό που ανέπτυξε στην τηλεοπτική αναμέτρηση ο κ. Λιλλήκας αφορά, όπως είπε σήμερα, «την διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στην βάση του φυσικού αερίου αλλά και αξιοποιώντας την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την μια και από την άλλη να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας θέση, συγκλίνοντας τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων – φίλων χωρών, για να μπορούν να μας στηρίξουν εντός ΕΕ και ΣΑ».

Τέταρτος άξονας είναι η αξιοποίηση της ένταξής μας στην ΕΕ σε συνάρτηση με τον διακαή πόθο της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ενωμένης Ευρώπης πετυχαίνοντας με την στάση μας κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και δημιουργώντας στην Άγκυρα μεγαλύτερο κόστος από την κατοχή κράτους – μέλους της ΕΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και σε σημερινά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το ψευδοκράτος να προχωρεί μαζικά στην παροχή της λεγόμενης υπηκοότητας του ψευδοκράτους σε Τούρκους υπηκόους, ενέργεια η οποία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων για να αυξηθεί ο αριθμός των εποίκων οι οποίοι θα καλύπτονται υπό διάφορες ιδιότητες στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο, ότι όσον μας αφορά, δεν πρόκειται να δεχθούμε λύση που θα επιτρέπει την παραμονή εποίκων υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, να καταγγείλει τις νέες ενέργειες του ψευδοκράτους και να διατυπώσει ξεκάθαρα και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού οι έποικοι πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «από την παρανομία δεν πηγάζει δίκαιο άρα δεν θα πρέπει να συζητούμε για παραμονή εποίκων και όταν αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα και όλοι οι έποικοι και συμφωνήσουμε στην διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών και δημοκρατικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της, εάν υπάρχουν ζητήματα ανθρωπιστικά θα πρέπει να εξεταστούν σε ατομική βάση».

Σε ερώτηση για τα σχέδια λύσης του Κυπριακού τα οποία περιλαμβάνουν παραμονή των εποίκων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «διαχρονικά, είναι και θέση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι στο θέμα των εποίκων, ως θέμα αρχής πρέπει να επιμένουμε ότι δεν νομιμοποιείται κανένας έποικος να μείνει στην Κύπρο ενώ σε περίπτωση που αρχίσουμε να συζητούμε αριθμό εποίκων και δεχθούμε την αρχή ότι κάποιος αριθμός εποίκων μπορεί να μείνει τότε ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει».

Για την συνάντηση με τον ΕΛΑΖΩ είπε ότι θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα κονδύλια για την θεραπεία ακτινοθεραπευτικών κέντρων, πέραν από αυτά της Λεμεσού και Λευκωσίας ώστε οι καρκινοπαθείς να έχουν επιλογή για την αποθεραπεία τους ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας από τον Μάρτη του 2014 με την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!