tromaktiko: Σιγούν από σήμερα παγκύπρια όλα τα εργοτάξια στις οικοδομές

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σιγούν από σήμερα παγκύπρια όλα τα εργοτάξια στις οικοδομές



Σε ναυάγιο κατέληξε λίγο πριν από τις έντεκα το βράδυ και ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη που άρχισε το απόγευμα η μεσολαβητική προσπάθεια που κατέβαλε την υστάτη η ...
υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για άρση της εργατικής διαφοράς στην κατασκευαστική βιομηχανία. Έτσι από σήμερα οι χιλιάδες των οικοδόμων κατέρχονται σε επ’ αόριστον απεργία κατεβάζοντας τα ρολά σε όλα τα εργοτάξια παγκύπρια.

Η υπουργός, όπως πληροφορείται ο «Φ», ήταν έτοιμη να υποβάλει ψες νέα μεσολαβητική φόρμουλα, την τρίτη μέσα στο τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, αφού διαπίστωσε ότι οι ενδείξεις και οι προοπτικές αποδοχής δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, κυρίως από πλευράς εργοδοτών, την απέσυρε. Οι οικοδόμοι διαμαρτύρονται για τη μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που εξέπνευσε το 2010 και την αντικατάσταση εγχώριου εργατικού δυναμικού με φθηνούς Ευρωπαίους εργαζόμενους. Βασικός σκόπελος στη διαβούλευση παραμένει η επιδίωξη της εργοδοσίας για περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, όταν οι συντεχνίες συμφώνησαν σε πάγωμα μισθών ώς και το 2014.

Η πολύωρη διαβούλευση άρχισε λίγο μετά τις 4.00 μ.μ. με την ηγεσία της ΟΣΕΟΚ επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της Κώστας Ρουσιάς και ακολούθησε σύσκεψη με τους γ.γ. των συντεχνιών Γιαννάκη Ιωάννου της ΣΕΚ και Μιχάλη Παπανικολάου της ΠΕΟ. Ακολούθως η υπουργός Εργασίας κάλεσε τις δύο πλευρές σε κοινή συνάντηση. Νωρίτερα χθες, οι συντεχνίες πραγματοποίησαν διάσκεψη Τύπου στην οποία επέκριναν τη στάση της εργοδοσίας για τα προβλήματα που επικρατούν στη βιομηχανία.

Επίσης, χθες, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος διατύπωνε «τη μεγάλη ανησυχία του για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέλθουν στον κλάδο από την απεργία στη βιομηχανία».

Καθολική η απεργία δηλώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Η απεργία διαρκείας των οικοδόμων που άρχισε το πρωί είναι καθολική ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου ανέφερε ότι οι εργοδοτική πλευρά για 3η φορά απέρριψε τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Πρόσθεσε ότι η μεσολαβητική πρόταση έγινε αποδεκτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κ. Παπανικολάου λέγοντας ότι κανένα εργοτάξιο δεν λειτουργεί ανέφερε ότι η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο σε όλα τα εργοτάξια και στις13.00 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν χθες συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους από τις 17.00 μέχρι τις 23.00. Πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις της, η Υπουργός άκουσε τις δύο πλευρές και υπέβαλε μεσολαβητική πρόταση την οποία απέρριψε η εργοδοτική πλευρά για 3η φορά., ενώ η πρόταση έγινε αποδεκτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η απεργία, συνέχισε ο κ. Ιωάννου και ανέφερε ότι για αποφυγή απεργοσπαστικών ενεργειών έχουν συσταθεί κλιμάκια που περιοδεύουν τα εργοτάξια.

philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!