tromaktiko: Στερητικό σύνδρομο προκαλεί η αποχή από το πρόχειρο φαγητό

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στερητικό σύνδρομο προκαλεί η αποχή από το πρόχειρο φαγητό



Αν είστε «εξαρτημένοι» από το πρόχειρο φαγητό, τότε τα νέα δεν θα σας εκπλήξουν. Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η...
διακοπή μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές αλλαγές όμοιες με το σύνδρομο στέρησης που βιώνουν οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Φουλτον, κατέληξαν στην παρατήρηση αυτή αφού σίτισαν ομάδα τρωκτικών με πρόχειρα γεύματα για έξι εβδομάδες, όπου το 58% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά. Συνέκριναν τα πειραματόζωα με άλλη ομάδα ποντικιών που έτρωγε σχετικά άπαχα γεύματα, όπου μόνο το 11% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά.

Χωρίς καμιά έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έκαναν λιπαρή διατροφή είχαν αυξήσει κατά 11% την περίμετρο της μέσης τους μετά από έξι εβδομάδες. Και όταν κλήθηκαν να κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή, άρχισαν να έχουν άγχος και κατάθλιψη.

Στην συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των πειραματόζωων και διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές. Όσα ποντίκια είχαν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης, ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, καθώς και CREB, πρωτεΐνη που συνδέεται άμεσα με την λειτουργική ντοπαμίνη. Η τελευταία είναι ένας νευρο-διαβιβαστής που προκαλεί το αίσθημα της ανταμοιβής και ενεργοποιείται από (μεταξύ άλλων) εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη.

Το αποτέλεσμα της μελέτης έρχεται λοιπόν να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί άτομα που στερούνται για κάποιο διάστημα τη ζάχαρη και τα λιπαρά τρόφιμα τελικά υποτροπιάζουν και ξανακάνουν ανθυγιεινή διατροφή.

«Η έρευνα μας εξηγεί τόσο την καταθλιπτική συμπεριφορά όσο και την αρνητική στάση των ανθρώπων προς τις δίαιτες. Οι χημικές αλλαγές που επιφέρουν στον εγκέφαλο οι δίαιτες σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη συνήθη διατροφή μας προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακή διατροφής», εξηγεί η Δρ Φουλτον.
health.in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!