tromaktiko: Βαρουφάκης: "Η Ελλάδα θα επιβιώσει, εδώ ολόκληρη κατοχή υπερβήκαμε"

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Βαρουφάκης: "Η Ελλάδα θα επιβιώσει, εδώ ολόκληρη κατοχή υπερβήκαμε"



Με τοποθετήσεις του στην προσωπική του σελίδα στο Twitter, ο Γιάννης Βαρουφάκης σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Νομπελίστα οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί. Ο "Δρ. Συμφορά", Νουριέλ Ρουμπινί είχε...
χαρακτηριστικά αναφέρει ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, ότι θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών του Twitter σχετικά με τη γνώμη του για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά:

"Ρωτάτε αν έσφαλα όπως ο Roubini περί Grexit. Απαντώ: Δυστυχώς όχι! 3 χρόνια επιμένω ότι ήταν αδύνατη η αποπομπή μας". "Στο ευρώ θα μέναμε όσο υπάρχει ευρώ. Αυτό το Μνημόνιο απλά μας καταδίκασε σε μόνιμη αναξιοπιστία", συμπληρώνει σε άλλο post.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρουμπινί, γράφει:

"Όσο για τον Roubini, δύο χρόνια διαφωνούμε - όπως και με τον Weisbrot. Απέτυχα να τους πείσω ότι άλλο ένα κοινό νόμισμα και άλλο ένα peg*".

"Σε ξέρει?", είναι η επόμενη ερώτηση που δέχεται, στον ηλεκτρονικό διάλογο που έχει ξεκινήσει.

"Προφανώς κ γνωριζόμαστε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Όμως τι σημασία έχει η απόσταση; Έχω συν-γράψει ολόκληρα βιβλία εξ αποστάσεως!", απαντά και στη συνέχεια αναφέρει:

"Η Ελλάδα θα επιβιώσει. Εδώ ολόκληρη κατοχή υπερβήκαμε...".

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επιμένει τέλος, πως η αποσύνθεση της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη:

"Θεωρώ ότι η αποσύνθεση είναι γοργότερη από όσο φοβόμουν. Ιδίως τώρα που ηρέμησαν τα spreads. Θα επανέλθω επ´ αυτού".

*Το currency peg γίνεται όταν η ισοτιμία ενός νομίσματος σταθεροποιείται (τεχνητά) σε σχέση με ένα άλλο νόμισμα η την αξία κάποιου εμπορεύματος (π.χ., του χρυσού). Η ισοτιμία σταθεροποιείται τεχνητά με νόμο του κράτους ή από τη κεντρικής τράπεζα της χώρας που ορίζει την ισοτιμία του νομίσματος.

Ένα σύστημα με σταθερή ισοτιμία ονομάζεται και fixed exchange rate system.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα peg από το παρελθόν όπως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (πριν το Ευρώ) που κρατούσε όλες τις ισοτιμίες Ευρωπαϊκών νομισμάτων σταθερές και το Bretton Woods μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που κρατούσε όλες τις κύριες ισοτιμίες στο κόσμο σταθερές με βάση τη τιμή του χρυσού.

Ο οικονομολόγος, σε κείμενο άλλωστε που ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα, γράφει ενδεικτικά:

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ, αν δεν καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη... Πρόκειται για απειλή που έχει σαν μόνο στόχο την έκδοση ενός νέου γιγαντιαίου δανείου σε μια αφερέγγυα χώρα που ούτε το χρειάζεται, ούτε το έχει ανάγκη".

Και καταλήγει ως εξής: "Το Grexit χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής για περαιτέρω ώθηση της Ελλάδας στην ύφεση. Το Grexit, όπως προειδοποιούσαμε καιρό τώρα, δεν θα έπρεπε ποτέ να εκληφθεί σαν μια σοβαρή προοπτική. Δε προγραμματίστηκε ποτέ. Ήταν μια στρατηγική της υποταγής, μια απειλή".

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!