tromaktiko: ΑΠΘ: Παραμένει το πρόβλημα με τα σκουπίδια

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΘ: Παραμένει το πρόβλημα με τα σκουπίδια



Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των σκουπιδιών και των εργολαβικών υπαλλήλων στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, σχεδόν δύο μήνες μετά την λήξη της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης και παρά την τότε παρέμβαση του εισαγγελέα, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκειμένου να... βρεθεί συμβιβαστική λύση, αλλά και των υποσχέσεων της διοίκησης του ΑΠΘ ότι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν αμέσως μόλις σταματήσουν την κινητοποίηση.

Σήμερα, οι προκηρύξεις του πανεπιστήμιου για τις μεγάλης διάρκειας εργολαβίες έχουν σταματήσει (σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του πανεπιστημίου για γραφειοκρατικούς λόγους) και η καθαριότητα στις σχολές και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποτυπώδης. Καθηγητές, μέλη του Συνδέσμου Καθηγητών του ΑΠΘ, επισημαίνουν ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι άθλια, όπως κατά τη διάρκεια των απεργιών των εργολαβικών, ωστόσο η καθαριότητα είναι πλημμελής, αφού εκτελείται από ελάχιστα άτομα, τα οποία πληρώνει η διοίκηση με μεταφορά χρημάτων από την Επιτροπή Ερευνών, προκειμένου να εκτελούν βασικές εργασίες. Στο έργο της καθαριότητας συμβάλλουν και οι ίδιοι οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, αλλά όπως επισημαίνουν, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απομάκρυνση των σκουπιδιών, αλλά κυρίως η χρήση απορρυπαντικών, σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι προκηρύξεις εργολαβιών της πρυτανείας δεν θα πρέπει να δεσμεύουν το Συμβούλιο Διοίκησης (αφού αυτό θα διοικεί στο εξής), το οποίο, οφείλει να εξετάσει εκ νέου τις ανάγκες του πανεπιστημίου σε φύλαξη και καθαριότητα, ωστόσο, παραμένει ανενεργό, καθώς δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για την ανάληψη των καθηκόντων των μελών του.

Πάντως, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ έχει θέσει το θέμα φύλαξης - καθαριότητας στην ατζέντα των επόμενων εβδομάδων, στο πλαίσιο των άτυπων συνεδριάσεών του, αν και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόταση και προγραμματισμός επ' αυτού προϋποθέτει ολοκληρωμένη ενημέρωση επί των οικονομικών του ιδρύματος. "Πρέπει να γνωρίζουμε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει το πανεπιστήμιο" επισημαίνουν μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, τουλάχιστον ένας διαγωνισμός για την καθαριότητα δεν είναι εφικτό να προχωρήσει καθώς ο προϋπολογισμός που προβλέπει είναι πολύ υψηλός. Στο μεταξύ, στα τέλη Μαρτίου λήγει η σύμβαση της εργολαβίας φύλαξης με κίνδυνο να βρεθούν στον αέρα οι εργαζόμενοι και η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Από την άλλη πλευρά, το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων καταγγέλλει ότι όχι μόνο δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, αλλά και οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και για τις ημέρες εκείνες που εργάστηκαν μετά τη λήξη της κατάληψής τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Σιδέρη Κωνσταντινίδη, η υπόσχεση της διοίκησης ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων, μόλις σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. "Η τελευταία φορά που πληρωθήκαμε ήταν πριν τις γιορτές. Ο εργολάβος κατέθεσε ένα ποσό, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν του μήνα Αυγούστου, αλλά τελικά ήταν το δώρο των Χριστουγέννων" είπε και πρόσθεσε ότι οι καθαριστές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις ανάγκες του πανεπιστημίου εργάζονται με αμφίβολο καθεστώς εργασίας, τη στιγμή που οι υπάλληλοι καθαριότητας του πανεπιστημίου παραμένουν στο περιθώριο.
athina984.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!