tromaktiko: Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας



Τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με οργή και αγανάκτηση επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έντονης βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι πράξεις αυτές στρέφονται εναντίον της περιουσίας και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συναδέλφων. Πιο συγκεκριμένα:

 Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο γραφείο του Πρύτανη Κωνσταντίνου Γάτσιου και προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές,

 τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 ομάδα ατόμων περικύκλωσε τον Αντιπρύτανη του Ιδρύματος Εμμανουήλ Γιακουμάκη και σπρώχνοντας, απειλώντας και προπηλακίζοντας τον εξώθησαν στην Πατησίων απαιτώντας να «ζητήσει από την αστυνομία να αποχωρήσει»,

 Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 κουκουλοφόροι κατέστρεψαν το άγαλμα του ευεργέτη του Ιδρύματος Μαρασλή και τα τζάμια της ιστορικής Αίθουσας Τελετών του Ιδρύματος.

Ως Ομοσπονδία εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους άμεσα πληγέντες τον Πρύτανη Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Αντιπρύτανη Μανόλη Γιακουμάκη καθώς και σε όλους τους συναδέλφους, τους φοιτητές και λοιπούς εργαζόμενους του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν τώρα και χρόνια, αναγκαζόμενοι να ζουν και να εργάζονται καθημερινά σε συνθήκες υψηλού ρίσκου! Τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως εφικτό για τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ο εφιάλτης που σήμερα βιώνουν και να απομακρυνθεί το πέπλο του τρόμου που απλώνεται πάνω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στα μέλη ενός Ίδρυμα που βρίσκεται διεθνώς στην πρωτοπορία της έρευνας και της ακαδημαϊκής δράσης, δεν αξίζει αυτή η τραγική πραγματικότητα!

Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, που περνά η χώρα, κάνουμε έκκληση για πολλοστή φορά:

1) στην Πολιτεία και ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα Πανεπιστήμια, πριν θρηνήσουμε θύματα, βάζοντας το θέμα της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων τους.

2) στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ειδικά στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσει άμεσα ειδική συνεδρίαση για τη βία στα Πανεπιστήμια, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ (βλέπε Επιστολή της 3 Ιανουαρίου 2013, http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&Itemid=47&gid=48&orderby=dmdate_published), με σκοπό να συζητηθούν όλες οι εμφανείς και αφανείς διαστάσεις του προβλήματος, να ενημερωθούν τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπιση του. Περιμένουμε τουλάχιστον από τα δημοκρατικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ασχοληθούν σοβαρά με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που αποτελεί -εκτός των άλλων- βασικό εργαλείο για μια οριστική, ορθολογική και σύγχρονη έξοδο της χώρας από την κρίση,

3) στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα Ιδρύματά τους να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Όμως είναι πλέον προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει στις Διοικήσεις όλα τα απαραίτητα μέσα –όπως η διεθνής πραγματικότητα υποδεικνύει- ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να λειτουργούν απρόσκοπτα μέσα σε ένα απόλυτα ακαδημαϊκό περιβάλλον,

4) ειδικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν οι χώροι, που παρανόμως κατέχονται από διάφορες ομάδες (στέκια, κλπ) και -αφού επανέλθουν εντός ελληνικής επικράτειας- να αποδοθούν πλήρως στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων. Επίσης να απομακρυνθούν λειτουργίες, που δεν αποτελούν μέρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Ειδικά αυτές που προωθούν λογικές μίσους και ανεξέλεγκτης βίας, δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιβάλλον!

Αποτελεί κοινή συνείδηση πλέον όλων εμάς, που εργαζόμαστε στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ότι η αναβάθμιση του στην κατεύθυνση της αναρρίχησης του διεθνώς στις υψηλές θέσεις της αριστείας και της ακαδημαϊκότητας είναι δική μας υπόθεση.

Από τους συναδέλφους ζητάμε σε τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες να επιδείξουν κουράγιο, υπομονή, σύνεση και αγωνιστικότητα. Σίγουρα το ελληνικό πανεπιστήμιο του αύριο θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που οραματιζόμαστε.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!