Μία ακόμη σημαντική δομή κοινωνικής παρέμβασης, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της περιφέρειας, εγκαινιάζει ο Δήμος Βόλου ενισχύοντας έτσι το φάσμα των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας που παρέχει στους δημότες. Πρόκειται για το «Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων» στην περιοχή της Νεάπολης, στο οποίο φιλοξενούνται άτομα που στερούνται στέγης και οικονομικής δυνατότητας διαβίωσης. Ο Ξενώνας έχει δυνατότητα φιλοξενίας 16 ατόμων και ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί.
«Σε εποχή όπου η οικονομική κρίση ωθεί όλο και περισσότερους πολίτες στο περιθώριο της κοινωνίας, κορυφαία προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών του Δήμου. Ο Δήμος Βόλου εξαντλεί κάθε περιθώριο για τη στήριξη των ανήμπορων συμπολιτών μας, ενισχύοντας πρωτίστως τις κοινωνικές δομές που καλύπτουν βασικές καθημερινές ανάγκες και βελτιώνοντας συνεχώς το αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή τα εγκαίνια του Ξενώνα Αστέγων, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Το Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων του Δήμου Βόλου, συνολικής δαπάνης 554.442,54€, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας», στο οποίο εντάχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και οικονομική συμμετοχή του Δήμου Βόλου. Με την έναρξη λειτουργίας του ο Δήμος Βόλου απέκτησε τη δυνατότητα να παρέχει σε αστέγους προσωρινή φιλοξενία έως έξι μηνών, που περιλαμβάνει διαμονή και διατροφή από το πρόγραμμα σίτισης του ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου καθώς και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, με σκοπό τη σταδιακή επανένταξη των φιλοξενουμένων. Φορέας λειτουργίας του Ξενώνα είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, που δεσμεύεται για τη διαφύλαξη και προάσπιση των προσωπικών δεδομένων των φιλοξενουμένων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ξενώνα η φιλοξενία εντάσσεται στην πολιτική προσωρινής – μεταβατικής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δεν αποκτά σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα. Στόχος είναι η κινητοποίηση, η κοινωνική επανένταξη και η μετάβαση των επωφελούμενων σε ανεξάρτητες μορφές στέγασης. Στοχεύει, δηλαδή, στο να προσφέρει ένα ενδιάμεσο βήμα που θα οδηγήσει σε πιο οριστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις. Ανά τρεις μήνες συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης της πορείας αυτονόμησης των φιλοξενούμενων από τον υπεύθυνο της δομής και τον αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό.
Δυνατότητα παράτασης της φιλοξενίας πέραν των έξι μηνών δίνεται κατόπιν εισηγήσεως της Επιστημονικής - Διαχειριστικής Επιτροπής, με τη συνεργασία του υπευθύνου της δομής προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ και τη λήψη απόφασης από αυτό. Η εισήγηση θα πρέπει να ακολουθείται από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση και θα αφορά ορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εξατομικευμένη εκτίμηση των αναγκών του με γνώμονα τη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των εν εξελίξει διαδικασιών αυτονόμησης του φιλοξενούμενου. Η παράταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των δύο μηνών.
Επιδίωξη του Δήμου Βόλου είναι, με αφορμή και την έναρξη λειτουργίας του Ξενώνα, να ενεργοποιήσει ομάδες εθελοντών για την υποστήριξη των αστέγων που υπάρχουν στην πόλη και ανέρχονται συνολικά σε 44 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2012. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια για τη δημιουργία δικτύου που θα απευθύνεται σε όλους του πολίτες του Βόλου. Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, αλλά και στη στελέχωση του κοινωνικού ξενώνα σε όλες τις βαθμίδες παροχής υπηρεσιών. Ανά ομάδες θα εργάζονται στον δρόμο (street work) για τον εντοπισμό των αστέγων και την παροχή αναλυτικής πληροφόρησης. Άλλες ενδεικτικές δράσεις θα είναι η συμμετοχή σε ειδικές εξωτερικές κινητές μονάδες, που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προσφέρουν επιτόπου στους αστέγους φαγητό, ένδυση, κλινοσκεπάσματα, κλπ.
Ο Ξενώνας Αστέγων βρίσκεται μεταξύ των οδών Καρατάσου και Λογοθέτου (συνοικία Νεάπολης) και περιλαμβάνει σε δύο ορόφους οκτώ δωμάτια, δύο κουζίνες, τουαλέτα και καθιστικό, ενώ διαθέτει επίσης υπόγειο χώρο με τέσσερα επιπλέον δωμάτια για τη φιλοξενία αστέγων σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε όλους τους χώρους υπάρχει κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμός, τηλεφωνική σύνδεση τηλεόραση, ενώ οι όροφοι συνδέονται μεταξύ τους με κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα.