που θρέφονται με αυτή, αλλά και για τα παραγόμενα προϊόντα τους, αποτελεί ο φλοιός των σπόρων σουσαμιού.
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τις δυνατότητες χρήσης αρωματικών φυτών στη διατροφή αγροτικών ζώων, το υποπροϊόν αυτό του σουσαμιού, που χρησιμοποιήθηκε στην εκτροφή ορνίθων, αυξάνει την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος των πουλερικών αλλά και των αυγών, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ουσίες μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο, μέσα από την τροφική αλυσίδα.
"Παρόμοιες επιπτώσεις παρουσιάζονται και στη χρήση της ρίγανης στις ζωοτροφές. Η βελτίωση της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών των κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελεί πλέον απαίτηση των καταναλωτών, ακόμη και αν έχουν μεγαλύτερο κόστος" δήλωσε ο καθηγητής βιολογικής κτηνοτροφίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Νικολακάκης.
'Οπως εξηγεί, από τη συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει μία νέα, καινοτόμα πρόταση για την αγορά, που αν και έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και κατανάλωσης, μπορεί να προτιμηθεί, αφού το κρέας των συγκεκριμένων πουλερικών και τα αυγά είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες από τα συμβατικά ή βιολογικά προϊόντα και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Στις έρευνες διαπιστώθηκε ότι η χρήση του φλοιού σπόρου σουσαμιού στις ζωοτροφές επηρέαζε αρνητικά τον ρυθμό πάχυνσης και ανάπτυξης του πτηνού, την αύξηση του σωματικού του βάρους ανά ημέρα, και απαιτούνταν μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφής για την εκτροφή τους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και χρήματα για την παραγωγή. Ωστόσο, οι μετρήσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών (ποιοτικά χαρακτηριστικά κρέατος, χρώμα κρόκου αυγού, μέγεθος αυγού, αντοχή κέλυφους κ.ά.) ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές των συμβατικών.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολακάκη, η χρήση του υποπροϊόντος του σουσαμιού στις ζωοτροφές συμβάλλει τόσο στη μείωση της εισαγωγής σογιάλευρων και άλλων τροφών με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος από τη χρήση του σουσαμιού στη βιομηχανία.