Αυτό υποστηρίζει έρευνα σε χιμπατζήδες που υποβλήθηκαν σε ένα πείραμα-παιχνίδι με τίτλο “Δίνω τελεσίγραφο”.
Αντίστοιχα με δύο ανθρώπους που προσπαθούν να μοιράσουν μεταξύ τους ένα χρηματικό ποσό, οι πίθηκοι μοίρασαν φέτες μπανάνας.
Στο παιχνίδι συμμετείχαν τρία ζευγάρια χιμπατζήδων.
Στο χιμπατζή δόθηκαν δύο κάρτες διαφορετικού χρώματος που αντιπροσώπευαν διαφορετικές ποσότητες τροφής. Στη συνέχεια το ζώο έπρεπε να δώσει μια κάρτα στο ζευγάρι του. Αν ο δεύτερος χιμπατζής αρνιόταν κανείς δεν θα έπαιρνε το αντάλλαγμα.
Και στα τρία ζευγάρια τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χιμπατζήδες που επιφορτίζονταν με τη μοιρασιά του φαγητού επέδειξαν δικαιοσύνη απέναντι στα ζευγάρια τους, συμπέρασμα που εξήγαγαν επιστήμονες και σε πείραμα σε 20 παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αποτελεί μέρος της εξερεύνησης των εξελικτικών ριζών του μοιράσματος ακόμα και όταν αυτό δεν ευσταθεί από οικονομικής σκοπιάς.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως το έμφυτο αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεί βασικό πυλώνα των συνεργατικών κοινωνιών όπως η δική μας και βάση της συνύπαρξης.
“Οι χιμπατζήδες όπως και οι άνθρωποι βασίζουν την επιβίωσή τους στη συνεργασία. Κυνηγούν μαζί, μοιράζονται το φαγητό, νοιάζονται για τα παιδιά των άλλων” επισημαίνουν οι επιστήμονες και τονίζουν πως αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης είναι προαπαιτούμενο της εξέλιξης των μορφών συνεργατικότητας.
Τονίζουν μάλιστα πως το αίσθημα δικαίου συναντάται σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά.