tromaktiko: Αλλαγή στάσης Βερολίνου μετά από μυστική συνάντηση Σιαρλή, Σόιπλε και Γιούνγκερ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή στάσης Βερολίνου μετά από μυστική συνάντηση Σιαρλή, Σόιπλε και Γιούνγκερ



H Γερμανία φαίνεται να λυγίζει στις πιέσεις του Eurogroup σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Κύπρου, παρά το ότι ο... Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ακόμη τις επιφυλάξεις του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Την ίδια ώρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup προειδοποιεί ότι η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα η στήριξη της.

Με τον ερχομό της Άνοιξης αναμένεται να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση για την Κύπρο, αφού η Γερμανία σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να λυγίζει μπροστά στις πιέσεις του Γιουρογκρουπ της Κομισιον και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Μέγκα η θετική εξέλιξη για την Κύπρο σημειώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας του Γιουρογκρουπ της 21ης μετά από εντατικές διαβουλεύσεις του υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή με τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιπλε και τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Ζαν Γκλοντ Γιουνγκερ.

Συμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση αυτή η Κύπρος κατάφερε να εξασφάλιση τη προφορική δέσμευση από πλευράς ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και του βασικού παίκτη που ειναι η Γερμανία ότι το Γιουρογκρουπ θα προχωρήσει στην έγκριση του μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η δέσμευση που ανέλαβε η δική μας πλευρά ήταν να καταφέρει μέχρι τότε να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους κάτι που σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών φαίνεται να υλοποιείται.

Πάντως η αναφορά των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στο θέμα στήριξης της Κυπριακής οικονομίας από τους ευρωπαίους εταίρους προλειαίνει το έδαφος για την γερμανίδα Καγκελάριο η οποία θα πρέπει να πείσει με τη σειρά της την γερμανική βουλή ότι το ευρώ κινδυνεύει από την Κύπρο ώστε να ψηφίσει το πρόγραμμα όπως ακριβώς έγινε και στις περιπτώσεις των άλλων χωρών.

Σύμμαχος της άποψης αυτής και ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Ζαν Γλοντ Γιουνγκερ ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι

Το πρόβλημα της Κύπρου δεν πρέπει να υποτιμάται. Αν δεν επιλύσουμε οριστικά την περίπτωση του κυπριακού προβλήματος υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ακόμη και από αυτήν τη πολύ μικρή εθνική οικονομία και ο χρόνος πιέζει.

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει για την Κύπρο αναφερόμενος στο ύψος της χρηματικής βοήθειας και ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!