Η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιβολή του εξαιρετικά υψηλού αλλά καθ’ όλα δικαιολογημένου προστίμου. Η εκτίμηση για το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας προκύπτει από την καταμέτρηση των ελληνικών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε σε 396 τις χωματερές, οι οποίες είτε συνεχίζουν να δέχονται σκουπίδια είτε δεν έχουν αποκατασταθεί. Για κάθε χωματερή που παραμένει ανοιχτή η χώρα μας καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 32.000 ευρώ την ημέρα...
Στο «σκαμνί»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα των χωματερών προγραμματίζεται για την επόμενη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου. Βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, η τελική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τα τέλη του 2014. Για το πρόστιμο που τελικά θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας θα ληφθεί υπ’ όψιν η οποιαδήποτε πρόοδος έχει γίνει στο κλείσιμο των χωματερών, μέχρι την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστες ελπίδες να μην υποστεί τις ποινές που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Η χώρα μας, άλλωστε, είναι υπόλογη για το θέμα των χωματερών από το 2005, όταν είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία περισσότερων από 2.000 ΧΑΔΑ. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχουν 63 χωματερές που εξακολουθούν να δέχονται τα σκουπίδια των Ελλήνων πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για ακόμη 333 χωματερές, στις οποίες δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν οι ίδιοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως αναφέρει το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Χαμένα κονδύλια
Πέραν της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προκαλεί η ύπαρξη των χωματερών, στην εισήγηση της Κομισιόν επιβαρυντική για τη χώρα μας είναι και η μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων που είχαν διατεθεί τα προηγούμενα χρόνια τόσο για την αποκατάσταση των χωματερών όσο και για τη δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη Μόνικα Βέστερεν, εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Περιβάλλοντος, Γιάνε Ποτότσνικ, τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στη διάθεσή τους ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, για να λύσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση της «R», κατά την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο η χώρα μας έλαβε συνολικά 954 εκατ. ευρώ, δίχως ωστόσο να μπορέσει να τα αξιοποιήσει στο σύνολό τους. «Για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχουν αποδεσμευτεί 780 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, κι έτσι δεν είναι δυνατόν να πούμε εάν όλα αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν πραγματικά για την εκπόνηση των προβλεπόμενων έργων. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει 174 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση παράνομων χωματερών», δηλώνει η Μ. Βέστερεν.