tromaktiko: Τι πρέπει να επιλέγει ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη από το σχολικό κυλικείο;

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τι πρέπει να επιλέγει ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη από το σχολικό κυλικείο;



Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή διαφορετικά ο παιδικός διαβήτης τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ενώ προσβάλλει κάθε παιδί ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σχετικές συμβουλές δίνει στο www.Life2day.gr η Έλενα Περλεπέ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΛαμίαςΙδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% ανά χρόνο στα παιδιά και τους έφηβους, και κατά 5% ανά έτος στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ αποτελεί το 5% του συνολικού πληθυσμού με διαβήτη.

Η νόσος προκαλείται από την ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή τη μειωμένη δραστηριότητά της. Οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος και οι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη με υποδόριες ενέσεις.

Η ενεργειακή πρόσληψη του παιδιού πρέπει να καταμερίζεται σε 5-6 γεύματα σε τακτά διαστήματα με καθορισμένες ποσότητες υδατανθράκων ανάλογα με ινσουλίνη. Με τα μικρά και συχνά γεύματα, κάθε 2 ½ – 3 ώρες, διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης σε μέτρια με χαμηλά επίπεδα και αποφεύγεται η απότομη αύξηση της ινσουλίνης (το λεγόμενο pick) άρα και η πιθανή εμφάνιση υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

Σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παιδικού διαβήτη, παίζει και η διατροφή στο σχολείο. Τα κυλικεία πρέπει να ακολουθούνε τη νομοθεσία και να είναι με εφοδιασμένα με πολλές επιλογές ώστε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας του παιδιού να υπάρχουν οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές ώστε μπορέσει να επανέλθει γρήγορα.

Οι επιλογές ενός διαβητικού παιδιού στο σχολικό κυλικείο είναι οι παρακάτω:

Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί πολύσπορο, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο..

Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g).

Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).

Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως.

Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.

Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).

Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο).

Καλόν είναι να διαβάζεται τις διατροφικές ετικέτες και ανά 100g, η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g και το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!