tromaktiko: Κύπρος .... σε σοβαρό κίνδυνο!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος .... σε σοβαρό κίνδυνο!



Γράφει ο Κώστας Βουλγαράκης
«Γιατί η Ελλάδα, έστω και άθελα της αυτή τη φορά, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Κύπρο»...

Η περίπτωση στήριξης της Ελλάδας (αλλά και των λοιπών υπό χρεοκοπία Χωρών) δεν είναι ούτε ίδιες, ούτε ανάλογες, με την περίπτωση της Κύπρου.

Η απόφαση της «σωτηρίας» της Ελλάδας, παρά τις αμφιταλαντεύσεις της Ε.Ε. (βλ. Γερμανίας), ήταν καθαρά πολιτική και βασίστηκε αποκλειστικά στο διακύβευμα του κύρους και της αξιοπιστίας του Ευρωσυστήματος, όσο αφορά στην ευρωστία και στη δυνατότητα οικονομικής αντοχής του, αλλά και στη σταθερή προσήλωση του, στις θεμελιώδεις «αρχές» του, για αλληλεγγύη και συμπαράσταση, υπό μια προϋπόθεση : τον εναρμονισμό (βλ. υποταγή) της Χώρας, στο «κοινό» Ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και απαιτήσεων (που πλέον διαμορφώνει και καθορίζει η Γερμανία).

Οι άλλες χρηματοδοτούμενες Χώρες, φαίνεται ότι έστω και δύσκολα προσαρμόζονται, ενώ η Ελλάδα αντιστέκεται και φαίνεται να τις ακολουθεί ….. ασθμαίνοντας αργοπορημένη και σοβαρά αιμοραγούσα !!

Η Κύπρος χρειάζεται μόλις 19 δις για να «σωθεί» (δηλαδή, όσα είναι μια μηνιαία δική μας δόση), αλλά όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ένταξης στο «αναμορφωτήριο» πρόγραμμα της Ε.Ε., …… κινδυνεύοντας έτσι να αποκλειστεί οριστικά και να απορριφθεί !!

Το «Κυπριακό πρόβλημα» δεν είναι δημοσιονομικό (όπως είναι της Ελλάδας), αλλά κυρίως Τραπεζικό (μοιάζει περισσότερο με της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας). Το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η ανάπτυξη και η ευρωστία του εδώ και 40 χρόνια, είναι γνωστό ότι βασίστηκε στο «ξέπλυμα» του Ρωσικού μαύρου χρήματος, με την ανοχή της Δύσης (ο Κυπριακός φορολογικός παράδεισος, ως αντιστάθμισμα των δεινών της Τουρκικής εισβολής).

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, έγιναν υπό την προϋπόθεση εναρμονισμού με το ισχύον «Κοινοτικό Πλαίσιο» και κατά συνέπεια, του εξαγνισμού του τραπεζικού συστήματος, πράγμα που δεν έχει γίνει επαρκώς, μέχρι σήμερα (βλ. δηλώσεις Σόιμπλε).

Η διείσδυση των Ρωσικών συμφερόντων και η ροή του χρήματος των, στην Κύπρο είναι σε τέτοιο βαθμό, που τελικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική επιβίωση της Κυπριακή οικονομία …. εξ ου και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ότι, στη διάσωση της Κύπρου θα πρέπει και η Ρωσία να συνεισφέρει ανάλογα (50-50), αλλά και οι αρχικές προσπάθειες των Κυπρίων, να «σωθούν» μόνο με βοήθεια από τη Ρωσία !!!

Άρα και η Κύπρος και η Ε.Ε. είναι μπλεγμένοι στα δικά τους αδιέξοδα (συμφέροντα)!! Η Κύπρος, δεν μπορεί να απεμπλακεί από το Ρωσικό κεφάλαιο, ούτε και η Ε.Ε., να χρηματοδοτήσει τη «χασούρα» των Ρώσων ολιγαρχών !!

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν …. άλλου είδους αντιπαροχή και οι Κύπριοι, …. να υποθηκεύσουν άλλες «αξίες» !!

Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος της Ελλάδας, στο νέο «Κυπριακό» ζήτημα !!

Η Ελλάδα, υποθήκευσε μεταξύ άλλων και τον ορυκτό πλούτο της, πράγμα που η Κύπρος αρνείται (επί του παρόντος), «δέσμια» και αυτή, στην αντίστοιχη προ-μνημονιακή προεκλογική πολιτική αστάθεια (των ανέξοδων δηλώσεων, των λεονταρισμών και των υπερβολών της).

Οι Κύπριοι είναι εξ ίσου «ατίθασοι», ως (γνήσιοι όντας) Έλληνες, σε κάθε απαίτηση της Τρόικα, προδικάζοντας νέο «Ελληνικό πονοκέφαλο» στους ξένους δανειστές τους.

Η Τρόικα αντιλαμβάνεται ότι, πάνω που οι ατίθασοι Έλληνες άρχισαν να «ημερεύουν», αν κάνουν υποχωρήσεις και επιφυλάξουν διαφορετική μεταχείριση στους αδελφούς Κυπρίους, θα ξεσπάσει η υποβόσκουσα στην Ελλάδα «επανάσταση» (κατάργηση – επαναδιαπραγμάτευση μνομονίων, κλπ) και θα χάσουν παντελώς τον έλεγχο της, σημειώνοντας μια πρωτοφανή παγκόσμια αποτυχία !!

Έτσι λοιπόν, όσο θα επικρατεί η πολιτική αστάθεια στην Κύπρο και μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, δεν αναμένω επίλυση του «Κυπριακού», το οποίο, φοβάμαι ότι ΤΟΤΕ, θα επιλυθεί οριστικά και στο ΣΥΝΟΛΟ του (εδαφικό – πολιτικό – οικονομικό), για να αποτινάξουν έτσι ένα αγκάθι από τη μασχάλη τους, οι «φίλοι» Ευρωπαίοι, στο βωμό των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους, στην περιοχή.

Εύχομαι, οι Κύπριοι αδελφοί μας, να αντισταθούν και να μας αφυπνίσουν !!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!