tromaktiko: Συνεχίζεται το αεροπορικό σφυροκόπημα στο Μάλι

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζεται το αεροπορικό σφυροκόπημα στο Μάλι



Γαλλικά μαχητικά σφυροκόπησαν την Κυριακή στρατόπεδα των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μαλί, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές...
την επομένη της επίσκεψης του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ που έγινε δεκτός ως "σωτήρας" στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού στο Παρίσι, δήλωσε πως οι νυχτερινές επιδρομές είχαν στόχο βάσεις επιμελητείας και στρατόπεδα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα αντάρτες κοντά στην πόλη Τεσαλίτ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

"Επρόκειτο για σημαντικά αεροπορικά πλήγματα", δήλωσε ο Μουκάρ στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η Τεσαλίτ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Κιντάλ, είναι μία από τις σημαντικές πύλες στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς όπου οι αντάρτες αναζήτησαν καταφύγιο μετά την έξοδό τους από τις κυριότερες πόλεις.

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης πως οι αντάρτες κρατούν ομήρους σε αυτά τα βουνά επτά πολίτες της τους οποίους απήγαγαν τα τελευταία χρόνια από την περιοχή της Σαχάρας.

Πηγές του στρατού του Μαλί δήλωσαν πως στρατεύματα από τη Γαλλία και το Τσαντ συγκρούστηκαν το Σάββατο με μέλη της οργάνωσης μαχητών Ansar Dine στην περιοχή γύρω από το Κιντάλ.

Γαλλικά επιθετικά ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις έφυγαν από την πόλη Γκάο για να ενισχύσουν τα συντάγματα από τη Γαλλία και το Τσαντ που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Κιντάλ.

Η ίδια η πόλη Κιντάλ ελέγχεται από την οργάνωση ανταρτών Τουαρέγκ MNLA που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας. Κατέλαβε την πόλη από τους μαχητές της Ansar Dine πριν από έξι ημέρες.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 3.500 στρατιώτες στο έδαφος, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα στη διάρκεια της επιχείρησης Serval (Αιλουροειδές) που έχει σπάσει τη δεκάμηνη κατοχή των ισλαμιστών στις πόλεις του βόρειου Μαλί, όπου επέβαλαν με τη βία το νόμο της σαρία.

"Ποτέ άλλοτε μια ξένη επέμβαση στην Αφρική δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο η γαλλική στο Μαλί", δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του γειτονικού Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, στο Radio France International, ζητώντας από τη Γαλλία να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της.

"Το αντικείμενο αυτού του πολέμου θα πρέπει να είναι όχι μόνο να απελευθερώσει το Μαλί αλλά να απελευθερώσει όλο το Σάχελ από την απειλή αυτή, που απειλεί όχι μόνο εμάς αλλά επίσης την Ευρώπη, τη Γαλλία και τον κόσμο", είπε.

Ο Ισούφου επιβεβαίωσε, εξάλλου, πως ειδικές γαλλικές δυνάμεις προστατεύουν στη χώρα του τις εγκαταστάσεις των ορυχείων ουρανίου. "Το επιβεβαιώνω απολύτως", δήλωσε στην εκπομπή TV5Monde/RFI/Le Monde απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε.

"Αποφασίσαμε, κυρίως με βάση αυτά που συνέβησαν στην Αλγερία, με την επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, να μην ριψοκινδυνεύσουμε και να ενισχύσουμε την προστασία των εγκαταστάσεων ορυχείων", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα δεν αποκάλυψε τον αριθμό των εν λόγω ειδικών δυνάμεων. Πηγή προσκείμενη στο θέμα είχε δηλώσει την Παρασκευή πως περίπου δώδεκα έφεδροι των γαλλικών ειδικών δυνάμεων ενισχύουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva στο Νίγηρα μετά τη σύλληψη ομήρων στο Ιν Αμένας (16-19 Ιανουαρίου) στην Αλγερία.

Όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά αντιπρόσωπος της Areva στο Αρλίτ, εγκατάσταση εξόρυξης ουρανίου στο βόρειο Νίγηρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως "αντιλήφθηκε προχθές (την Τετάρτη) τρία 4 επί 4 στα οποία επέβαιναν στρατιωτικοί" κοντά στην εγκατάσταση του ορυχείου.

Η Areva, δεύτερη στον κόσμο παραγωγός ουρανίου το 2011, εκμεταλλεύεται το ορυκτό αυτό εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια στο Νίγηρα και προβλέπει να εγκαινιάσει το 2014 το τεράστιο ορυχείο Ιμουραρέν, το τρίτο της στη χώρα του Σάχελ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!