tromaktiko: Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια



Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι πραγματοποιούν από χθες...
Σάββατο στις 6 το πρωί νέα 48ωρη απεργία. Οι ναυτεργάτες θα συνεδριάσουν αύριο, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη απέβη άκαρπη.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σωματείων των ναυτεργατών στον Άγιο Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά στην οποία συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ενώ ανάλογη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους, καλώντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω σχέδιο νόμου το χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία.

Όπως τόνισαν με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Υπογράμμισαν ακόμα ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού πλέον θα συνάπτονται ατομικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτατου πληρώματος.

Σε δηλώσεις η γγ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα τόνισε:«Την ίδια ώρα που τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκόσμια, στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο το οποίο θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες ναυτεργατών που απέμειναν ύστερα από μια σειρά άλλων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη διαρροή πληροφοριών περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έκανε έκκληση οι ναυτεργάτες να δείξουν διαλλακτικότητα, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχιση της κινητοποίησης των ναυτεργατών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, μετά τη συνάντησή που είχε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, είπε:«Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα των ναυτεργατών και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους, ωστόσο η μη διεξαγωγή, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών, όπως την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

exelixeis.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!