Συνόδου στη Λεμμεσό στις 11 Ιανουαρίου 2013.
Διχασμένοι είναι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης για τους όρους διάσωσης της Κύπρου, με τη Γερμανία να πιέζει για επιβολή ζημιών στους καταθέτες και άλλους να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μαζικές εκροές καταθέσεων.
Παρά το γεγονός, σημειώνει το Reuters, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, δεν έχουν αποφασιστεί οι λεπτομέρειες και οι όροι ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα, που διακόπηκαν λόγω της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα, μετά την συντριπτική νίκη του κεντροδεξιού Νίκου Αναστασιάδη την Κυριακή.
H Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο από τους φορολογούμενους, αλλά είναι καιρός να αναλάβουν ζημιές τόσο οι μέτοχοι όσο και οι καταθέτες.
Η ανησυχία, όμως, είναι ότι εάν επιλεγεί μία τέτοια λύση είναι πιθανό να δημιουργηθεί πανικός και να υπάρξει μαζική απόσυρση των καταθέσεων από όλες τις κυπριακές τράπεζες στις οποίες, μεταξύ άλλων, διατηρούν λογαριασμούς βρετανικές και ρωσικές εταιρίες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το θέμα σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 4 Μαρτίου, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση αργότερα τον ίδιο μήνα.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή, ανέρχεται μόλις στα 18 δισ. ευρώ, μια μαζική φυγή καταθέσεων θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αναβιώνοντας τους φόβους για μια νέα κρίση.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το ρίσκο», είπε αξιωματούχος χώρας της ευρωζώνης που δεν έχει αποφασίσει ποια από τις δύο τάσεις θα υποστηρίξει.
«Είναι μία πιθανότητα (ζημίες για τους καταθέτες), αλλά ορισμένες χώρες δεν το θέλουν» πρόσθεσε σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Η Κύπρος χρειάζεται κεφάλαια ύψους 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8-10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του κράτους.
Αυτό όμως θα εκτοξεύσει το χρέος της χώρας στο 145% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να μειώσει το χρέος της στα επίπεδα του 90-100% του ΑΕΠ, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει την οικονομική βοήθεια που θα λάβει.
Η εναλλακτική είναι να επιβληθούν ζημίες σε όσους επένδυσαν στον υπερμεγέθη τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της Κύπρου, ενώ οι καταθέσεις τους ανέρχονται στα 70 δισ. ευρώ, πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρίες.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, αναφέρει το Reuters, είναι να παγώσουν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ (όσα εγγυάται η νομοθεσία της ΕΕ) και να ενταχθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό για διάστημα 15-30 ετών ως εγγύηση αποπληρωμής των δανείων που θα λάβει η χώρα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να φορολογηθούν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ με ένα συντελεστή που θα είναι αποδεκτός από τους καταθέτες που θέλουν να διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους στην Κύπρο.
Μία τρίτη πρόταση είναι να προσφερθεί στη Ρωσία η υπερχρεωμένη Cyprus Popular Bank έναντι αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Κύπρο.