δυσάρεστη μυρωδιά, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Θα μπορούσε η δυσοσμία του στόματος να οφείλεται σε κακή διατροφή; Με ποιες τροφές θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Θανάσης .
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc . Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Τα μόρια των φυτικών ελαίων περνάνε στους πνεύμονες και την κυκλοφορία με αποτέλεσμα να απεκκρίνονται σταδιακά από τον οργανισμό. Ένας άλλος παράγοντας που αφορά στη διατροφή είναι η περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και, παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών. Η ‘έλλειψη’ υδατανθράκων αναγκάζει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα την έκκριση κετονών (κέτωση). Οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και κάποιες απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής, προκαλώντας έτσι δυσοσμία της στοματικής κοιλότητας.
Για τη διατροφική αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, καλό είναι να αποφευχθούν τροφές με άσχημη μυρωδιά. Η κατανάλωση μαϊντανού ή δυόσμου, που έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές, καθώς και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αλλά και φρούτων πλούσιων σε πολυφαινόλες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δυσοσμίας του στόματος λόγω της κέτωσης!