Γράφει η Ρόη Χάικου
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πάρουν πίσω το σύνολο της κρατικής βοήθειας προς τις τράπεζες και να αποκομίσουν και κέρδος.Αυτό υποστήριξε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, σε συνέντευξή του στην FMVoice.gr και την εκπομπή Bank Voice.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι στην πενταετία, το ΤΧΣ θα λάβει ως επιστροφή από τους μετόχους των τραπεζών 15 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «θα πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να επιστραφούν στο Ταμείο και περισσότερα κεφάλαια ως κέρδος». Και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου τράπεζες, όπως η Citibank, χρειάστηκε να κρατικοποιηθούν και εντέλει το δημόσιο πούλησε την συμμετοχή του με κέρδος, χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
Στο ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να υπογράψει με την τρόικα την επιστροφή 15 από τα 50 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης προς τις τράπεζες, ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας (Νοε.2011 - Μάιος 2012), διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ήταν κατηγορηματικός: «δεν ήταν δική μας απόφαση. Εκεί φάνηκε πραγματικά τι πίστευαν οι δανειστές μας για την πορεία της οικονομίας. Και ουσιαστικά ότι δεν θα πάρουν πίσω αυτά τα κεφάλαια λόγω μακράς περιόδου πτώσης».
Γι’ αυτό και εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στο ΤΧΣ, πέραν την πενταετίας, να ανακτήσει αυτά τα κεφάλαια, ώστε να μην επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι Έλληνες φορολογούμενοι και εντέλει να πουλήσει τις μετοχές του μεγιστοποιώντας τα έσοδα. «Οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας όταν συστάθηκε το Ταμείο ήταν ανορθολογικές. Ελπίζω οι Ευρωπαίοι να το δουν κι να θελήσουν να δώσουν επιπλέον χρόνο», ανέφερε σχετικά.
Στο ερώτημα της FMVoice.gr εάν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα προς την τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Δεν είναι της ώρας να συζητηθεί. Προηγούνται άλλα, αν θα σταματήσει η ύφεση, εάν τα περιοριστικά μέτρα φέρουν την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι προβλέπεται… Όταν πιάσουμε πάτο και αρχίσουμε να βλέπουμε την άνοδο, τότε θα μπορούμε να δούμε εάν οι προηγούμενες επιλογές μας είναι οι βέλτιστες…».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και άφησε να εννοηθεί ότι «αν οι ξένοι πιστέψουν ότι είναι καλό να αλλάξουν, ίσως…».
Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι και με τους υφιστάμενους όρους μπορεί να είναι επιτυχές το εγχείρημα, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε πιστωτικού ιδρύματος, ενώ για το dilution, σημείωσε ότι «γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα συμβεί και βάλλει κατά των παλαιών μετόχων. Το ερώτημα είναι εάν θα έρθουν νέοι μέτοχοι». Και εκτίμησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι επιτυχής εφόσον οι αγορές στην Ευρώπη θα συνεχίσουν ανοδική πορεία και οι τραπεζικές μετοχές θα αυξήσουν την τιμή τους σε σχέση με την λογιστική αξία, για να μπουν οι επενδυτές.
Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είναι ζητούμενο ποιοι θα κατέχουν τις μετοχές, αφού το 90% θα είναι στον έλεγχο του ΤΧΣ, αλλά εάν θα αφεθούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα διοικηθούν κατόπιν κομματικών εντολών.
«Οι Επίτροποι είναι μία διασφάλιση για την μη άμεση εμπλοκή πολιτικών στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε σχετικά.
Ο ρόλος των Επιτρόπων
Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στο ρόλο των Επιτρόπων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ. «Οι δανειστές μας θέλουν τα χρήματά τους πίσω γι’ αυτό επέλεξαν διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες για να εποπτεύσουν τις ελληνικές τράπεζες. Το ζητούμενο είναι αυτοί οι Επίτροποι να λειτουργήσουν σωστά σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Αναφερόμενος στις χορηγήσεις, τόνισε ότι οι Επίτροποι δεν έχουν εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, όπως οι Έλληνες τραπεζίτες, αλλά μπορούν να διαπιστώνουν εάν κάτι δεν είναι σωστό και να διορθώνεται πιο αποτελεσματικά.
«Εστιάζουν επίσης, στα δάνεια των κομμάτων και την διαφήμιση, καθώς και τις χορηγήσεις προς ‘φίλους και συγγενείς’ όσων διαχειρίζονται τις τράπεζες και μεις έχουμε υπογράψει ειδικές συμβάσεις επ’ αυτού».
Ο ρόλος τους μπορεί να γίνει θετικός, όπως σημείωσε, εάν γίνουν κοινωνοί του προβλήματος, ιδιαίτερα στο κομμάτι των χορηγήσεων που θα λειτουργήσουν υπέρ της ανάπτυξης. «Και να μεταφέρουν στο εξωτερικό αυτή την νέα εικόνα».
fmvoice.eu