Οσοι διαθέτουν μικρά εργαστήρια ή κι εκείνοι που θέλουν να ανοίξουν μονάδες παραγωγής μπορούν να επιδοτηθούν με ποσά από 30.000 έως 300.000 ευρώ. Ο κλάδος των τροφίμων γενικά είναι ίσως από τους λίγους που δεν έχει πλήξει καίρια η οικονομική ύφεση, καθώς οι δαπάνες για τρόφιμα είναι ανελαστικές.
Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών καθώς και οι διατροφικές κρίσεις προσφέρουν πεδίο δραστηριοποίησης για την παραγωγή προϊόντων με αγνά και ποιοτικά υλικά καθώς και με πρωτότυπες συνταγές.
Οι κατηγορίες που ενισχύονται από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκινά να «τρέχει» από σήμερα μέχρι και τις 25 Απριλίου είναι:
1. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής.
2. Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων.
3. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής.
4. Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων ζυμαρικών προϊόντων.
5. Παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών.
6. Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών.
7. Παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών.