Οι μεταβολές στη διατροφική πρόσληψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό των θρεπτικών στοιχείων σε αυτή την ηλικία οφείλονται στο συχνό υποσιτισμό που συναντάται στους ηλικιωμένους λόγω των αλλαγών στην οικονομική τους κατάσταση, στον τρόπο ζωής, στην αύξηση του ποσοστού ανικανότητας και σε πιθανές ασθένειες. Επίσης, παρατηρούνται αλλαγές στη λειτουργία των οργάνων και στη σύνθεση του σώματος, ενώ μειώνεται σε μεγάλο βαθμό και η φυσική τους δραστηριότητα.
Η διατροφή των ηλικιωμένων πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και της δυσκοιλιότητας. Τα σημαντικότερα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι:
# Βιταμίνη C. Πηγές: πιπεριά, πορτοκάλι, μπρόκολο, φράουλα, ακτινίδιο κ.α.
Έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διατηρεί την καλή όραση.
# Ασβέστιο. Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, μικρά ψάρια, ξηροί καρποί κ.α.
Βοηθάει στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης της οστεοπόρωσης.
# Βιταμίνη Β12. Πηγές: κρέας, πουλερικά, ψάρια, δημητριακά κ.α.
Βοηθάει στην πνευματική εγρήγορση.
# Βιταμίνη D. Πηγές: σαρδέλες, σολομός, γαρίδες κ.α.
Βοηθάει στην υγεία των οστών μέσω του μεταβολισμού του ασβεστίου.
# Βιταμίνη Α. Πηγές: συκώτι, γάλα, κρόκος αυγού κ.α.
Έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και στη καλή όραση.
# Λουτεΐνη. Πηγές: πράσινα λαχανικά και φρούτα.
Βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών του ματιού.
# Συνένζυμο Q10. Πηγές: σόγια, λιπαρά ψάρια, σουσάμι, λαχανικά, ξηροί καρποί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ελαιόλαδο κ.α.
Έχει αντιοξειδωτική δράση και ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.