tromaktiko: Στους συνεργάτες Παπακωνσταντίνου ψάχνουν τα «ίχνη της αλλοίωσης»

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στους συνεργάτες Παπακωνσταντίνου ψάχνουν τα «ίχνη της αλλοίωσης»



Στους στενούς συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα εστιάσει τις έρευνές της η προανακριτική επιτροπή της Βουλής και αυτή την εβδομάδα καθώς τα μέλη της ...
εκτιμούν ότι «η αλήθεια κρύβεται στο περιβάλλον του πρώην υπουργού».

Υπο αυτά τα δεδομένα, αύριο Τρίτη θα καταθέσει ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής και το πρόσωπο που ανέλαβε να εντοπίσει το συνολικό ποσό των καταθέσεων της λίστας και τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά. Θα καταθέσει επίσης η κυρία Σοφία Ρίτσου και την Τετάρτη ο κ. Νίκος Χρηστίδης, υπεύθυνος πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι από την επιτροπή θα ξαναπεράσει ο κ. Ηλίας Κλής προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, εάν γνωρίζει κάποια από τα 2.062 πρόσωπα που βρίσκονται στην λίστα.

Στην ομάδα των πρώτων μαρτύρων βρισκόταν και η έμπιστη του πρώην υπουργού Μόνα Παπαδάκου, απάντησε όμως ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και πως θα μπορούσε να καταθέσει στις 14.2.2013.

Εκτός όμως των καταθέσεων δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ επιτροπής και οικονομικών εισαγγελέων προκειμένου να γίνει έφοδος στο υπουργείο Οικονομικών και να κατασχεθούν οι επίμαχοι υπολογιστές που πιθανότατα επεξεργάστηκε το αρχικό CD. Να σημειωθεί ότι η κυρία Χρύσα Χατζή, διευθύντρια του πρώην υπουργού, έδωσε σχετικές πληροφορίες και δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα στην επιτροπή λίστα με τους συνολικά 28 συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπροσθέτως, η πραγματογνωμοσύνη που παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και αναμενόταν να παραδοθεί την περασμένη Παρασκευή, πήρε παράταση. Συγκεκριμένα, μετά την κατάθεση του κ. Μανώλη Σφακιανάκη στην επιτροπή, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε επικοινωνία με τους εισαγγελείς και από κοινού αποφάσισαν να διευρυνθεί η συγκεκριμένη έρευνα. Αρχικά οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να ελεγχθεί εάν υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ CD και USB στα ονόματα και τα ποσά. Πλέον, οι ελεγκτές θα ψάξουν ένα προς ένα τα 2.062 αρχεία προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ηλεκτρονικά ίχνη που να παραπέμπουν σε αλλοίωση.

Ολοι δείχνουν Παπακωνσταντίνου

Πάντως, τα μέλη της επιτροπής κάνοντας ένα πρώτο πρόχειρο απολογισμό των εως τώρα καταθέσεων εξηγούν ότι «όλοι δείχνουν Παπακωνσταντίνου».

Σημαντική κρίνουν την μαρτυρία του προϊστάμενου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη ξεκαθάρισε ότι η αντιγραφή του CD σε stick «έγινε για να τροποποιηθεί το αρχείο. Το CD δεν τροποποιείται».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σφακιανάκης, απαντώντας σε ερώτημα του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το αν οι αλλεπάλληλες αντιγραφές είχαν στόχο την παραποίηση, εκτόξευσε ευθείες βολές προς τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Διώτη αναφέροντας ότι είναι αυτονόητο για τον ίδιο πως οι αντιγραφές της λίστας από CD σε USB είχαν στόχο την αλλοίωση της λίστας, αρχικα, και το «σβήσιμο» των ηλεκτρονικών ιχνών στην συνέχεια. Τόνισε δε ότι οι πράξεις αυτές υποδεικνύουν δόλο!

Από την άλλη η κυρία κ. Σμαράγδα Πιτένη, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών και μέλος της επιτροπής που πήγε πρόσφατα στο Παρίσι για να επανακτήσουν το γνήσιο αρχείο, αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού για την άτυπη παραλαβή της λίστας το 2010, εξηγώντας ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία από το 1963 που επιτρέπει την επίσημη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Όπως εξήγησε η πρόσφατη αποστολή έγινε στην βάση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας και τόνισε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του γαλλικού υπουργείου της επισήμαναν ότι «μας παραδίδουν το ίδιο ακριβώς αρχείο που δώσαμε το 2010 και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο»! Υπο αυτά τα δεδομένα προέκυψε το εύλογο ερώτημα στα μέλη της επιτροπής: «πως είναι δυνατόν να ενεργοποιείται η διακρατική σύμβαση Ελλάδας – Γαλλίας, να φθάνει επίσημα το CD, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου να ισχυρίζεται ότι το πήρε άτυπα, να μην το πρωτοκολλεί και να το εξαφανίζει;».

Εκτός αυτού, η κυρία Πιτένη άφησε να εννοηθεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου αρχείου από το ΣΔΟΕ δεν θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την σύναψη συμφωνίας για τη φορολόγηση των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, που κατέθεσε στην επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, φέρεται να είπε ότι σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011 οι αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου του εισηγήθηκαν ότι η λίστα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των καταθέσεων και των λοιπών φορολογικών στοιχείων. Ο κ. Πλασκοβίτης, αν και δήλωσε αναρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της προανακριτικής ότι εκ του αποτελέσματος δεν έγινε τίποτα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!