tromaktiko: Στουρνάρας σε ρόλο Κουράκη για τη μισθοδοσία των κληρικών

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στουρνάρας σε ρόλο Κουράκη για τη μισθοδοσία των κληρικών



του Μάνου Χατζηγιάννη
Πάνω που πήγε να καταλαγιάσει ο κονιορτός της μάχης, η οποία ξέσπασε μετά την πρόταση Κουράκη για το.... “χριστιανόσημο”, και την οποία το «Αγιορείτικο βήμα» είχε αναλύσει διεξοδικά την περασμένη εβδομάδα, ήρθε ο υπουργός Οικονομικών να ξαναρίξει λάδι στη φωτιά.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη “Καθημερινή” ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η Εκκλησία πρέπει να μετέχει στη μισθοδοσία των κληρικών.

Βεβαίως για να προλάβει το...πανηγύρι που θα προκύψει προφάνεστατα από την τοποθέτηση αυτή ο “τσάρος” της Οικονομίας διευκρίνισε πως πρόκειται για προσωπική του άποψη...
 
Ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:

«- Αυτή την εβδομάδα προέκυψε και ένα θέμα που συμφωνήσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοώ την πρόταση να υπάρξει ένας νέος φόρος για τους μισθούς των κληρικών.

- Υπήρξε απόλυτη στρέβλωση της άποψής μου. Εγώ επικαλέστηκα το παράδειγμα της Ιταλίας, στην οποία οι καθολικοί προαιρετικά καταβάλλουν έναν τέτοιο φόρο. Ενώ ο κ. Τ. Κουράκης εισηγήθηκε έναν νέο υποχρεωτικό φόρο των ορθόδοξων. Δηλαδή του 99% των Ελλήνων.

- Εσείς πιστεύετε ότι το κράτος οφείλει ή όχι να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών;

- Πάγια θέση μου είναι ότι η Εκκλησία πρέπει να μετέχει στη μισθοδοσία των κληρικών μέσω της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της. Αλλά αυτή είναι προσωπική μου θέση.»

Βέβαια με την τοποθέτηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών ακυρώνει την...τιτάνια προσπάθεια που έκανε προ ημερών η ΝΔ, με αφορμή την πρόταση Κουράκη, να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-απειλή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πόλεμος ανακοινώσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τελειωμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε παλιότερη συνέντευξη Στουρνάρα για τη μισθοδοσία των κληρικών και το υπουργείο Οικονομικών απάντησε με ανακοίνωση που ανέφερε πως η μοναδική αναφορά που έχει κάνει για το θέμα ο κ. Στουρνάρας ήταν 8 μήνες πριν γίνει Υπουργός και συμπληρώνε: Όπως προκύπτει και από το κείμενο συνέντευξης που έδωσε ο Υπουργός στις 2 Οκτωβρίου του 2011, με την τότε ιδιότητά του ως Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές», ο κ. Στουρνάρας επισήμανε το τι ισχύει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να προτείνει να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρει: «Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;».

Με τη νέα του συνέντευξη όμως στην “Καθημερινή” ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει την...προσωπική του άποψη η οποία δεν απέχει και πάρα πολύ από την πρόταση Κουράκη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!