tromaktiko: "Βούλιαξε" το Κάβο Σίδερο από τους προσκυνητές στον Άγιο Ισίδωρο

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"Βούλιαξε" το Κάβο Σίδερο από τους προσκυνητές στον Άγιο Ισίδωρο



Γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλήθος προσκυνητών, εορτάστηκε και φέτος...
4 Φεβρουαρίου η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, στο φερώνυμο εξωκκλήσι της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Τοπλού), που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο, στους χώρους της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου.

Οι πύλες της ναυτικής βάσης άνοιξαν από το απόγευμα της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου, παραμονή της γιορτής, και οι επισκέπτες μετεφέρθησαν με εκατοντάδες οχήματα από πολλές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης και του Ηρακλείου, στο μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς το οποίο έχει σμιλεύσει η αλμύρα και η θάλασσα.

Κοντά στο ναό του Αγίου Ισίδωρου υψώνεται το επιβλητικό κτήριο του φάρου, ύψους 15 m, που λειτουργεί σήμερα και κτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Ο φάρος και η παρακείμενη κατοικία του φύλακα καταστράφηκαν το 1941 από τους Γερμανούς και ξανακτίστηκαν το 1948. Η πρόσβαση στο φάρο απαγορεύεται, καθώς είναι ναυτική βάση.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιλ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, τον πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Στ´ Αρχιερατικής Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Γεώργιο Μαλλιωτάκη, τους Πρεσβυτέρους Παλαικάστρου π. Σπυρίδωνα Ρελάκη και Μαύρου Κολύμπου Μακρύ Γιαλού π. Κωνσταντίνο Κεντριστάκη.

Στον εσπερινό έδωσαν το παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νικ. Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γεώργ. Μηλιαράς, ο Διοικητής Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και Αξιωματικοί της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Κων/νος Φουσταλιεράκης, ο πρ. Βουλευτής Ηρακλείου κ Κων. Μπαντουβάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, πλήθος κόσμου από όλο το Νομό Λασιθίου, ανάμεσα στους οποίους και τα μέλη της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας.

Πανηγύρι με Σητειακούς βιολατόρους

Οι ηλικιωμένοι θυμούνται τα πανηγύρια που ξεκινούσαν την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ισίδωρου με Σητειακούς βιολατόρους. Από την πόλη της Σητείας και από όλα τα πλησιέστερα χωριά οι προσκυνητές φρόντιζαν να φτάσουν από βραδύς μέσα από μια δύσκολη διαδρομή από την Ερημούπολη, για δυό ώρες περίπου ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να πάνε με καΐκι και να προσεγγίζουν τον κοντινό όρμο. Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, που δεν ήταν πολύ εύκολη υπόθεση η μετάβαση, η νυχτερινή διαδρομή αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά γεγονότα της επαρχίας Σητείας. Στα παλιά κελιά διέμεναν όλοι οι προσκυνητές ανάβοντας μεγάλες φωτιές στην κρύα νύχτα του Φλεβάρη. Τα καζάνια, που τα μετέφεραν με καΐκι μαζί με τον ηγούμενο και τους καλογέρους από την Μονή Τοπλού, στήνονταν αποβραδύς και πρόσφεραν το δείπνο όπως και το γεύμα ανήμερα της γιορτής. Αν ο καιρός το επέτρεπε οι ψαράδες φρόντιζαν με την ψαριά τους να ταΐσουν τους προσκυνητές.

Το «βρουβολόημα» του Αγίου Ισιδώρου

Οι προσκυνητές συνδυάζουν την επίσκεψη τους στον Άγιο Ισίδωρο στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο με το μάζεμα άγριων λαχανικών όπως της αγριαγκινάρας που αυτή την εποχή αφθονεί και του γιαλοράδικου, όπως λένε στην περιοχή το σταμναγκάθι. Το «βρουβολόημα» του Αγίου Ισιδώρου αποτελεί έθιμο αφού μία και μοναδική φορά το χρόνο μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή που βρίσκεται μέσα στην ναυτική βάση. Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που επιστρέφουν με άδειες τσάντες. Παρά το γεγονός ότι είναι εκατοντάδες οι επισκέπτες και οι γεμάτες τσάντες με γιαλοράδικο, η περιοχή διαθέτει μεγάλες ποσότητες και ικανοποιεί όλους τους προσκυνητές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!