tromaktiko: Αντ. Σαμαράς: Πολλαπλή αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Πολλαπλή αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας



Ο ρόλος της Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα αναβαθμίζεται πολλαπλά, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2013, τονίζοντας ότι... η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει «ρόλο-κλειδί» στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχουμε ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση ενεργειακών πόρων και σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει και σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ενεργειακών πόρων», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλα αυτά πρέπει να τα μετατρέψουμε από δυνατότητα σε πραγματικότητα».

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που όπως είπε, είναι τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι και οι εταίροι μας αρχίζουν πλέον να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν και δυσκολίες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τουρκικές άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τις οποίες η χώρα μας κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει», ανέφερε.

Χαρακτήρισε πάντως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δηλώνουν ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!