Αγ. Σοφίας» ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος καταθέτει την παρακάτω πρόταση:
Είναι πασιφανές πως για το εν λόγω θέμα συγκρούονται δυο λογικές. Αυτή που λέει πως οφείλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε να γίνει η ζωή των οδηγών ευκολότερη και παράλληλα να επέλθει η χαμένη εμπορικότητα των καταστημάτων και των ιατρείων στα παλιότερα επίπεδα, και αυτή που εκφράζει μια πράσινη πόλη,πεζοδρομημένη που θα είναι περισσότερο φιλική στον ποδηλάτη, τον πεζό, τον πολίτη.
Προφανώς δεν μπορούμε να στρογγυλοποίησουμε τον λόγο μας και στο τέλος κάποιοι πάντα θα είναι δυσαρεστημένοι . Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στη χθεσινή συνεδρίαση, οφείλουμε να λειτουργήσουμε πάνω σε καθεστώς νομιμότητας και ελέγχου, γιατί αυτά είναι τα ιδανικά που πρεσβεύουμε.
Πρότεινα στο σώμα και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ξέχωρα από την διαβούλευση που έκανε ο ίδιος, να καλέσει επίσημα και θεσμικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές αρχές (αστυνομία, τροχαία, επιμελητήρια, εμπορικό σύλλογο, οργανισμό ρυθμιστικού), ώστε να πάρουμε ώριμες απαντήσεις από τους ειδικούς. Πρωτίστως όμως σοφότερο θα ήταν να καλέσουμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου να μιλήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να αποκτήσουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα καθώς το θέμα αφορά πρωτίστως τον κεντρικό δήμο της πόλης.
Τάσσομαι υπέρ των πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κατά την γνώμη μου η Αγίας Σοφίας πρέπει να πεζοδρομηθεί και να αποκτήσει την αισθητική που της αρμόζει. Προχωρώ ένα βήμα παραπέρα και προτείνω το παράδειγμα αυτό να ακολουθηθεί και στην Λ. Νίκης, έτσι ώστε να αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή και πράσινη συνείδηση, «απελευθέρωση» του κέντρου από τα αυτοκίνητα και τα καυσαέρια και απόλαυση ποδηλασίας στους απαραίτητους ποδηλατοδρόμους.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας μας είναι ο τουρισμός και επάνω σε αυτόν είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε την επιχειρησιακή στρατηγική μας για την οικονομική ανάταση της πόλης και της χώρας.
Στα πλαίσια λοιπόν ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κέντρου η Θεσσαλονίκη μας,πρέπει να προσαρμόσει το ιστορικό κέντρο της για να δεχτεί τουρίστες και επισκέπτες που θα απολαμβάνουν την βόλτα τους και θα επισκέπτονται απρόσκοπτα τα φιλόξενα καταστήματα μας.
Τέλος, η στάση της διοίκησης της περιφέρειας θα έπρεπε να κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμμάχων και όχι σε μια μετωπική σύγκρουση και περιττούς ανούσιους διαγκωνισμούς.