tromaktiko: Αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα



από την Θερμού Μαρία
Καφέ και μαγαζί με σουβενίρ θέλει να θέσει στον περίβολο η Τουρκική διοίκηση...

Χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) η ιστορική Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, που βρίσκεται στα Κατεχόμενα, πρόκειταινα αναστηλωθεί, την ίδια στιγμή όμως, που η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στον περίβολό της καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, γραφεία και καταλύματα.

Την τελευταία είδηση μετέδωσε το ΡΙΚ και όπως είναι φυσικό προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην Κύπρο, πόσω μάλλον που η κυβέρνηση του παράνομου κράτους προσπαθούσε επί μακρόν να δημιουργήσει εμπόδια για το έργο της αποκατάστασης της Μονής.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας όμως ανάμεσα στα δύο μέρη _Εκκλησία και ΟΗΕ_ υπογράφηκε ήδη στην Λευκωσία μεταξύ του χωροεπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και της υπεύθυνης του UNDP στην Λευκωσία Λουτζιάνας Τζενάρο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Χρυσόστομου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η αναστήλωση θα γίνει σε τρεις φάσεις και η πρώτη, που αφορά το αρχαίο παρεκκλήσιο και τον μεταγενέστερο ναό έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν οι επεμβάσεις στον ιστορικό πυρήνα της Μονής και τέλος στον περιβάλλοντα χώρο, εφ΄ όσον γλιτώσει φυσικά από τις τουρκικές ορέξεις. Ολα τα έργα άλλωστε θα γίνουν με βάση μελέτη, που έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το UNDP, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Εκκλησία της Κύπρου και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επισήμως πάντως ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, πρωθυπουργός του παράνομου κράτους δηλώνει, ότι θα πρέπει να προστατεύονται οι χώροι λατρείας στην Κύπρο, κάτι ωστόσο που επ΄ ουδενί ισχύει αν μετρήσει κανείς τις περιπτώσεις καταστροφής χριστιανικών εκκλησιών και βέβαια τις κλοπές σε αυτές.

Να σημειωθεί, ότι η μεγάλη φήμη του μοναστηριού προέρχεται από την παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Απόστολος Ανδρέας είχε αποβιβαστεί στο ακρωτήρι, όπου ιδρύθηκε η μονή. Από την πρώτη φάση του ιερού δεν έχουν διασωθεί ίχνη, διατηρείται όμως ο ναός του 15ου αιώνα που κτίσθηκε στη θέση τους, δίπλα στο κύμα. Εκεί αναβλύζει και το άγιασμα του Απόστολου Ανδρέα μέσα από τη γη. Υπάρχει τέλος και νεότερη εκκλησία του 19ου αιώνα, που ανηγέρθηκε σε μεγαλύτερο ύψος.

Πριν από την τουρκική εισβολή πλήθος ήταν οι προσκυνητές που έφθαναν στη Μονή σήμερα όμως επικρατεί εγκατάλειψη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!